26 Jak předcházet situacím foto 1Děti ve školách tráví podstatnou část dne, a proto je důležité, aby se ve škole cítily příjemně a bezpečně. V praxi se však mohou setkat s různými negativními situacemi, např. se šikanou, která může probíhat i přes sociální sítě, vyčleňováním z kolektivu apod. Mohou je trápit spory rodičů či mají doma nevhodné podmínky k přípravě do školy. I proto je důležité, aby věděly, na koho se ve škole mohou se svými starostmi obrátit, pokud pomoc z domova nepřichází. Ti, kdo jsou s dětmi v kontaktu, potřebují vědět, jak si všímat jevů, které ohrožují děti, a jak jim předcházet.
Začátkem března se proto uskutečnilo mezioborové setkání aktérů sítě služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny na téma „Prevence nepříznivých situací u dětí školou povinných v rámci sociálně-právní ochrany dětí“. Setkání pořádala lokální síťařka projektu „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“ Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se zástupci úřadu městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.
Co bylo cílem setkání, kterého se zúčastnilo více než 26 zástupců místní sítě? Nejen prodiskutovat vzájemnou spolupráci, ale i vyjasnit si kompetence, sdílet dobrou praxi a seznámit se s možnostmi jednotlivých aktérů, jak lépe jednat v zájmu ohroženého dítě. Diskutovali zástupci sociálně právní-ochrany dětí (OSPOD), obou základních škol - ZŠ Horácké náměstí a ZŠ Novoměstská - a také zástupců základní školy z Králova Pole - ZŠ Palackého třída - do které dochází mnoho dětí z naší městské části. Diskuze se dále zúčastnili pracovníci z Úřadu práce ČR, diagnostického ústavu pro mládež a ze střediska výchovné péče, neziskových organizací působících na území města Brna a přítomen byl i dětský psychiatr z Fakultní nemocnice Brno - Dětské nemocnice.


Co bylo na programu? Mgr. Eva Kačerová z OSPOD objasnila zúčastněným pojetí ohroženého dítěte ve smyslu zákonů týkajících sociálně-právní ochrany. Zástupci jednotlivých neziskových organizací představili svoje aktivity, které dětem pomáhají, např. Robert Hořava z Podaných rukou, o. p. s., prezentoval novou službu pro děti, která bude nabízet doučování na Palackého třídě 33. Školy se zajímaly o příklady dobré praxe, jak zvládat děti z nefunkčních rodin, o novinky z legislativy, preventivní programy, jak řešit skryté záškoláctví atd. Spolupracujme ve prospěch ohrožených dětí.
Účastníci setkání se shodli na potřebě vzájemné spolupráce, protože podle dosavadních zkušeností je nejefektivnější, když se na prevenci i případném řešení konkrétních situací podílí ve vzájemné spolupráci více organizací věnujících se pomoci dětem a rodině.
Lokální síťařka Kristina Čadeni k setkání dodává: „Setkání, diskuze a výměna zkušeností pomohla zmírnit nejasnosti v systému poskytování pomoci dětem školou povinným. Pozitivně setkání zhodnotil i přítomný místostarosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora Ing. Oliver Pospíšil. Děkuji také paní Boženě Trnkové, vedoucí místního odboru sociálních věcí a zdravotnictví, a jejím kolegyním za dosavadní spolupráci.“
Síťařka dál podporuje spolupráci aktérů místní sítě se zaměřením na včasnou pomoc ohroženým dětem a jejich rodinám a věnuje se dalším tématům dle potřeb sítě. Více informací o projektu MPSV zjistíte na www.pravonadetstvi.cz.

Bc. Kristina Čadeni
lokální síťařka pro ORP Brno
Projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
www.pravonadetstvi.cz