Odvážlivci, a bylo jich víc než čtyřicet, kteří přišli ve čtvrtek 1. února, vzdor nastupující vlně chřipky a ošklivému počasí na radnici na setkání s kyjovskými vinaři, jistě nelitovali. Čtveřice Moravských Slováků – František Kölbel, Daniel Čmelík, Jiří Kolaja a Pavel Hlavinka - dokázala vytvořit při představování svých i svěřených vín skvělou atmosféru. Svým bezprostředním přístupem k prezentaci kyjovské oblasti a degustovaných vín nádherným slováckým dialektem si získal nejmladší z vinařů, Daniel Čmelík, srdce přítomných.
Každý ze jmenovaných vinařů představil výběr 3-5 odrůd ze svého sklepa, nejčastěji ze sklizně roku 2017, ať už ze skupiny vín bílých, růžových či červených. Jednalo se o odrůdy tradiční, stejně jako některé novější. Vína suchá, polosuchá i polosladká, čistě odrůdová nebo v kupáži, dříve celkem pejorativně označovaná jako „směsky“. O tom, že vínům jejich autoři rozumějí a vyrábějí je s láskou a ve špičkové kvalitě, svěčila jak vytříbená chuť, tak i ceny. Zájemci si měli možnost etiketovaná lahvovaná vína, nezpochybnitelně moravského původu, na místě zakoupit.
Krásná atmosféra večera vyústila v oficiální pozvání na letošní ročník Kyjovských otevřených sklepů, který se uskuteční v sobotu 9. června v Kyjově. Již nyní je možné si zakoupit přibližně za 500 Kč jednodenní vstupenku, zahrnující neomezenou degustaci v příjemném a kulturním prostředí vinných sklepů a sklípků téměř 30 tamních vinařů. Ale pozor - těchto jednodenních permanentek bude prodáno jen omezené množství, to aby nedocházelo k přetížení kapacity sklepů a tím k případným strkanicím či konfliktům. Proto tedy možná i trochu vyšší cena.
Takže vy, komu se myšlenka na opětové setkání s přátelskými lidmi z Kyjovska zamlouvá, začněte už nyní s objednávkou vstupenek v turistických a informačních centrech ve všech větších městech.
Za organizátory a obsluhující personál čtvrtečního večera.
Dan Marek a Ivan Koláčný z výboru pro národnostní menšiny ZMČ