Je to již několik desítek let, co pan Ing. arch. Pavel Krchňák navrhoval a realizoval sídliště v Řečkovicích a komponoval Horácké náměstí jako Poslední pozdrav Vysočiny Brnu. Bludné balvany umístěné na zelených plochách, typická výsadba stromů a keřů, nádherná socha od mistra Marka s mottem „Já se tam vrátím...“ a další prvky tuto jeho tvůrčí ideu po letech bohatě naplňují. I když sídliště bylo projektováno ve složité době různých omezení, tak se nakonec podařilo prosadit a realizovat také na svou dobu solidní základní vybavení pro občany, kteří se v 70 létech začali do sídliště stěhovat.

vysočina 1 1vysočina 2 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled na nezastavěnou oblast dnešního NC Vysočina ze 70. let
(foto Bohumil Král)


Koncem 70. let se sídliště dočkalo také nákupního centra Vysočina (projektovala ho pí Ing. arch. Vlasta Steinhauserová), které se stalo součástí komplexní vybavenosti sídliště a které poskytovalo řadu potřebných služeb pro občany.


O tom, v jakém stavu jsou jednotlivé objekty nákupního centra Vysočina (dále NC) v současnosti, si může udělat obrázek každý občan sám. Hlavně pozná, kdo je vlastníkem jednotlivých objektů, tedy jak se o jejich fungování (poskytování služeb a údržbu) stará. Tak na příklad objekt při zastávce MHD Horácké náměstí, ve kterém byly umístěny služby České spořitelny, prodejna Raviola a další služby, je již dlouhodobě ve špatném stavu, který trvá několik let. Tento objekt patří státu, který je zastoupen Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (dále jen ÚZSVM), spadajícím pod Ministerstvo financí ČR. Starost ÚZSVM o tento objekt není na potřebné úrovni. Budova vyžaduje kompletní rekonstrukci, kterou stát nehodlá realizovat, neboť se chce celého objektu zbavit formou výběrového řízení na odprodej novému vlastníkovi. V září loňského roku byla na postup brněnského pracoviště ÚZSVM, které má objekt na starosti, podána stížnost. Odbor kontroly ÚZSVM stížnost na stav objektu a postup úřadu prošetřil a ve svém závěru konstatoval, že objekt NC potřebuje komplexní rekonstrukci, kterou by měl provést nový vlastník, vzešlý z výběrového řízení. Pro občany Řečkovic je to zpráva zvlášť špatná, neboť navrhované výběrové řízení na nového vlastníka objektu naráží na dosud nedořešené právní otázky, které dlouhodobě analyzuje a vyhodnocuje brněnské pracoviště ÚZSVM. Může to trvat dlouhou dobu a občané - daňoví poplatníci - právem mohou ztrácet důvěru ve státní instituci. V tomto směru bude nutné vyvinout iniciativu nejen z pozice naší městské části, ale i občanů, aby tomu tak nebylo.
Zcela jiný přístup k řešení problémů NC Vysočina, než má brněnské pracoviště ÚZSVM, zaujímá vedení řečkovické radnice. Usiluje o fungování celého komplexu tak, jak to navrhoval Ing. arch. Krchňák. V současné době řečkovická radnice financuje úpravy prostor a zeleně v areálu nákupního centra a usiluje jeho celkové oživení. Určitě se občané dočkají obnoveného nádvoří se vzrostlými stromy a vkusnou novou dlažbou, která zkrášlí prostranství před novou restaurací Favorit a Billou. Na první pohled je vidět rozdíl v aktivitě radnice a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. To, že ÚZSVM stále analyzuje a vyhodnocuje problém objektu NC, je pro občany Řečkovic velmi málo.

Jiří Podlucký a Bohumil Král