15 Hugo Marom a gen. Emil Boček. Foto G. Heidler 1Neuplynulo mnoho času od zveřejnění mého článku o setkání se živou legendou letcem Hugem Maromem-Meislem - a mně připadá neradostná povinnost napsat pár slov na jeho věčnou památku.
Hugo Marom-Meisl, brněnský rodák a patriot, zemřel v dalekém Izraeli v neděli 7. ledna 2018. Česká veřejnoprávní televize věnovala této události mimořádnou pozornost a následující den přinesla i krátké obrazové zpravodajství z jeho pohřbu. Byl uložen do hrobu vedle své české manželky Marty podle pravidel židovské ortodoxní církve.
Článek, který jsem věnoval v našem prosincovém zpravodaji jeho pohnutému životu, byl zaměřen zejména na jeho statečnou účast při záchraně desetitisíců biaferských dětí v sedmdesátých letech minulého století před genocidou. Poslední návštěva Huga Maroma v Brně se uskutečnila při příležitosti zahájení výstavy Rytíři nebes, věnované našim letcům, kteří bojovali v letech II. světové války v řadách britské RAF. Výstavu připravilo a s obrovským úsilím zrealizovalo v říjnu loňského roku brněnské Muzeum exilu manželů Jana a Sabiny Kratochvílových, sídlící na Štefánikově třídě v našem městě.
Hugo Marom přijal pozvání organizátorů na zahájení této výstavy a já jsem měl tu čest se s ním při jeho návštěvě dvakrát setkat. Večer před zahájením výstavy při besedě pořádané Židovskou obcí Brno a následujícího dne na vernisáži výstavy. Žijící veterány bojů za svobodu a nezávislost reprezentoval vedle Huga Maroma i generálporučík Emil Boček, Brňan žijící v Bystrci. Na vernisáži vedle nejvyšších představitelů města Brna a Jihomoravského kraje, letectva Armády ČR a za účasti primase českého, kardinála Dominika Duky, měl Hugo Marom příležitost se slovně přihlásit k odkazu pilotů bojujících proti nacismu a bezpráví. Jeho slova pronesená stále perfektní češtinou, stejně jako zpěv České národní hymny na závěr vernisáže, svědčila o jeho celoživotním českém vlastenectví. Odešel člověk, před jehož životem a památkou je třeba se hluboce sklonit.
Věřím, že návrh na udělení čestného občanství našeho města Hugu Maromovi-Meislovi bude vyslyšen a jeho jméno přibude k mnoha velkým a významným předchůdcům, nositelům této pocty. Čest jeho památce!
Ivan Koláčný