16 Vzpomínka na Oldřicha Komárka fotoLidová rčení, například „smrt si nevybírá, musíme tam každý“ atd., jsou pravdivá a dosud s tím nikdo nic nenadělal. Je také prokázáno, že koncem roku a před Vánocemi umírá víc lidí než v jiném období roku. Také my v naší městské čtvrti jsme museli zaznamenat jednu smutnou událost. V listopadu 2017 zemřel řečkovický rodák pan Oldřich Komárek. Bydlel a vyrůstal hned u později zaniklého řečkovického rybníka v rodinném domku. Později se přestěhoval do nové bytovky, rovněž v Řečkovicích. Pro jeho rodinu byla jeho smrt samozřejmě smutnou událostí. Já jsem Oldřicha vnímal lidským a sportovním pohledem jako vynikajícího šermíře tehdejší ZJŠ Brno a později Zbrojovky, kde také pracoval v obchodním oddělení. Vzhlíželi jsme k němu všichni s velkým obdivem, vždyť byl několikanásobným mistrem republiky ve fleretu a poté v šavli, a to jak v jednotlivcích, tak i v družstvech. Sklízel také velké úspěchy na mezinárodních turnajích. Byl také jedním z posledních pamětníků sportovní disciplíny - šermu bodákem (mimo fleret, kord a šavli). Byl jsem svědkem jedné z posledních exhibicí s touto zbraní. Později tato disciplína zanikla. Také jsem měl štěstí, že Olda (chtěl, abychom mu my mladí tak říkali) byl jedním z mých trenérů, který pozitivně ovlivnil nejen můj sportovní růst. Nezištně a obětavě rozdával nejen cenné rady, ale i materiální pomoc – vzhledem k tehdy nedostatkovým sportovním zbraním. Dnes dovedu ocenit to, co pro něho muselo znamenat darování šavle, se kterou získal mnoho mistrovských titulů. Bez mrknutí oka ji daroval potřebnému. Na taková gesta od srdce se nedá zapomenout. K jeho povaze také patřila skromnost, vlastnost, která je vlastní lidem, kteří toho hodně dokázali. O jeho velkých sportovních úspěších věděla snad jen jeho rodina a my sportovci. Také víme, že nikdy nedokázal říci „nevím“, „neznám“, „nedám“. Tato slova snad ani neznal.
Pan Oldřich byl pochován do rodinného hrobu na řečkovickém hřbitově, kde se s ním rozloučila jeho rodina, přátelé a také kamarádi sportovci, kteří mu vděčí za hodně.
Pavel Roháček
Popis pod fotografii:
Zleva: MUDr. Milan Peštál, MUDr. Jindřich Leypold, MUDr. Boh. Popelář, kapitán Oldřich Komárek, mistři republiky v roce 1970 v šavli družstev