Nad rámec své běžné pravidelné tělocvičné činnosti (zahrnující všestranná cvičení rodičů s dětmi, předškoláků, žáků a žákyň, florbal, aerobik žen, rekreační míčové hry, stolní tenis, karate), výkonnostní odbíjené mužů, reprezentační krasojízdy a řady společenských akcí, které zajišťují hudební skupiny, taneční skupiny a divadelní soubor, se bude naše jednota také podílet na oslavách jubilejního roku 2018.
V letošním roce, kdy si připomínáme 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky, se ve dnech 1.-6. července 2018 koná největší sokolská akce, XVI. všesokolský slet v Praze. V naší tělocvičné jednotě nacvičujeme tři skladby hromadných vystoupení. Skladbu Ženobraní nacvičuje 17 cvičenek pod vedením sester Gabriely Gutové a Evy Janovské. Na druhou skladbu Spolu, která je symbolická pro letošní výročí (je společným vystoupením českých a slovenských sokolů), se v naší sokolovně připravuje 12 žen pod vedením sestry Zdeňky Zahrádkové. Třetí skladbu Noty nacvičuje 8 předškolních dětí s jednou cvičitelkou na ploše, kterou je sestra Irena Zahrádková. Hlavnímu pražskému sletu budou předcházet v celé republice slety župní. Všechny sokolské župy Jihomoravského kraje se sejdou v Brně dne 10. června na stadionu Sokola Brno I. Průvod cvičenců projde od seřadiště u Besedního domu ulicí Solniční a Kounicovou na cvičiště.
V podzimním období, ve kterém budou vrcholit oslavy stoletého výročí, připravujeme besedu o našich legiích v období 1. světové války a vlivu sokolských idejí při jejich utváření a spolupůsobení v prvních letech nové republiky. Jubilejní den 28. říjen oslavíme společně s občany naší městské části u památníku obětí obou světových válek v parku na Palackého náměstí.
V sobotu 17. listopadu se bude konat u pietního místa v sokolovně vzpomínková akce, Připomeneme si Den boje studentů za svobodu a demokracii a společně uctíme památku obětí totalit v naší vlasti.
Společenská část jubilejního roku naší republiky bude ukončena v prostorách sokolovny dvacátou sedmou Mikulášskou besídkou, připravenou společenským odborem Sokola - Řečkovickou třináctkou za podpory naší městské části a již tradiční účastí Soroptimist Klubu Brno s výrobky chráněných dílen.

za TJ SOKOL Brno - Řečkovice
Jan Bartoněk a Jiří Růžička