Říjen na naší škole se nesl v duchu zahraničních výjezdů. Nejprve proběhl již tradiční výjezd do Vídně, poté následovala první ze dvou návštěv v rámci výměnného pobytu se školou ve Španělsku.

Exkurze do Vídně aneb Účastníci zájezdu z Horáckého
K měsíci říjnu na Základní škole Horácké náměstí neodmyslitelně patří výlet do Vídně. O návštěvu tohoto císařského města je mezi žáky velký zájem. Důvodů mají žáci hned několik. Celý den shrnulo v pár větách několik účastníků tohoto zájezdu.
„Když jsme dorazili do Vídně, začali jsme tento úžasný den prohlídkou zámku Schönbrunn, kde většinu svého života strávila Marie Terezie, která měla 16 dětí. Po prohlídce zámku jsme si prošli zámecké zahrady a potom jsme šli do zoologické zahrady. Po okouzlující prohlídce jsme museli projít kus města, abychom se dostali k zimnímu sídlu Habsburků. Nakonec jsme se dostali ke všemi očekávanému cíli dnešního dne. Dojeli jsme do Prátru plného kolotočů a jiných atrakcí. Upřímně řečeno, nám to přišlo trochu jako trénink pro kosmonauty. Celý výlet se nám moc líbil a chtěli bychom za něj poděkovat všem učitelům, kteří tam s námi byli.“
Cesta zpět do Brna nebyla také ledajaká. Holkám se totiž podařilo rozezpívat celý autobus.

Výměnný pobyt Brno – Sodupe (Španělsko)
V týdnu od 15. do 22. října naše škola absolvovala první část výměnného pobytu se španělskými studenty. Do tohoto projektu je zapojeno celkem 5 brněnských škol, z naší školy se jej účastní 5 žáků.
V neděli jsme netrpělivě čekali na přílet studentů a jejich učitelek. První setkání proběhlo úspěšně, všichni si našli svého „výměnného kamaráda“ a společně s rodiči se vydali do svých domovů.


Během celého týdne nás všechny čekal bohatý program. V pondělí žáci navštívili naši školu, byli přivítáni vedením školy a učiteli. Na uvítanou jsme pro ně také přichystali vystoupení našich skvělých zápasníků, po kterém následovala prohlídka školy a návštěva několika hodin angličtiny. Úterní den začal srazem na hlavním nádraží, odkud jsme se společně i s ostatními školami vydali na výlet do Prahy. Bylo krásné, skoro letní počasí, tak se nám výlet výborně vydařil. Kromě pražské architektury byli Španělé nadšení z nákupního centra Palladium :).
Ve středu jsme s našimi žáky a jejich španělskými kamarády vyrazili na řečkovickou radnici, kde nás přivítal pan starosta, povídali jsme si o naší škole a o škole v Sodupe, měli jsme také možnost prohlédnout si obrazy známého malíře Jana Hrušky. Poté nás čekala procházka v centru Brna.
Čtvrtek byl asi nejakčnějším dnem, protože jsme změřili své síly při hře lasergame, kterou jsme si všichni užili, a unavení jsme se vrátili do školy na oběd.
Poslední společný den nám zpestřilo VIDA centrum a víkend už byl v režii rodin českých dětí, které pro Španěly připravily opravdu pestrý program. V neděli jsme si zamávali na letišti a už teď se těšíme na květen, kdy se zase my pojedeme podívat do španělského Sodupe. Věříme, že všechno proběhne tak hladce jako první část tohoto zajímavého projektu.

Magdaléna Filáková a Roman Růžička