22 Školní žákovský parlamen ZŠ Novoměstská foto 1Od září začal na naší škole pracovat nově zvolený žákovský parlament. Dva zástupci z 3. – 9. tříd, zvolení třídním kolektivem, se pravidelně setkávají, aby se radili a domlouvali na spoluúčasti při organizaci života školy. Práce žákovského parlamentu je zaměřena na všechny účastníky školního života včetně dospělých a také na všechny prostory ve škole i mimo školu. Vzájemná komunikace mezi žáky, učiteli a vedením školy je zde velmi důležitá.
Při práci s žákovským parlamentem vycházím z představy, že školu je možno vnímat jako malou obec, kde je nutné uplatňovat model demokracie v praxi. Nejen si na demokracii hrát, ale brát žáky jako partnery. Myslím si, že efektivnější a přínosnější pro žáky je demokracii zažívat v praxi, než se o ní jen učit.
Práce žákovského parlamentu je založena na plánování, týmové spolupráci, rozvoji vzájemné komunikace a též na odpovědnosti každého člena za svoji roli v týmu. Žáci zde mají možnost vyjadřovat nejen názory své, ale také postoje třídního kolektivu, který zastupují, je zde prostor k naslouchání námětům, návrhům a k realizaci plánovaných akcí.
Role dospělého – koordinátora žákovského parlamentu - je učit členy tohoto týmu správnému postupu při realizaci malých či větších akcí a projektů, motivovat jejich úsilí. Pedagog zde vystupuje jako rádce a partner. Je důležité nechat odpovědnost za průběh a výsledek na žácích, neboť jen při plnění úkolů se ukazuje fungování týmu, vzájemná komunikace a slabiny. Myslím si, že tento způsob spolupráce vede k rozvoji osobnosti žáka, ke zvýšení odpovědnosti, k pocitu sounáležitosti se školou a ke zlepšení vzájemné komunikace mezi žáky, učiteli a vedením školy.


Své přednosti a slabiny si členové parlamentu měli možnost ověřit již v říjnu při realizování Hudební soutěže pro 4. - 9. třídu, v soutěži v morseovce pro 2. - 5. třídu a Halloweenské oslavy. Parlament již připravuje vánoční turnaj ve volejbale pro žáky a pedagogy, Světový den pozdravu a výtvarnou soutěž ke Dni poštovní známky. Nápadů je více, ale není důležitý počet akcí a projektů, ale cesta, během níž se žáci i poučí z chyb. Stejně jako v životě.
Podpora pedagogů a vedení školy je při podílení se žáků na životě školy jedním z hlavních předpokladů, které vedou k pozitivnímu a otevřenému prostředí školy.

Mgr. Pavlína Dubanská, vedoucí školní družiny