26 Pivovar Morávia fotoJen pár metrů od pomyslné hranice katastrálního území Řečkovic a Medlánek (konkrétně na ulici Kytnerova 5) vznikl nový minipivovar. Pod vzkříšenou značkou Morávia se zde vyrábí spodně kvašená piva, která se pod tímto jménem v Brně vařila naposledy v první polovině 20. století. Zajímavostí je, že tentýž objekt ještě donedávna sloužil k výrobě potravinových doplňků firmy VALOSUN, která byla jedním z hlavních partnerů královopolských basketbalistek. Možná i proto se slavnostní tiskové konference k zahájení provozu zúčastnila současná hráčka KP Brno a české reprezentace - Edita Šujanová - která se po právu (pivo jí velice chutná) stala jednou z tváří místní provozovny.
Nová pivovarská skupina chce jít vstříc všem typům restaurací. Celé spektrum svých piv, tedy zejména Jošt 10, Petrov 12 a speciál Rathaus 11, bude nabízet celoročně a ve špičkové kvalitě, se servisem na úrovni velkých pivovarů, avšak s chutí řemeslného piva. Provozovna v Brně-Medlánkách má v současné době kapacitu 6000 hektolitrů piva ročně, s předpokládaným zvýšením na 9000 hektolitrů v příštím roce. Tím by se medlánecký pivovar stal jedním z největších minipivovarů v regionu. Nyní probíhají jednání s hostinskými také v naší městské části, tak doufejme, že některé z uvedených piv brzy ochutnáme i v Řečkovicích či Mokré Hoře.
Do té doby mohu čtenářům našeho zpravodaje doporučit alespoň procházku do minipivovarské vzorkovny nebo akci „OTEVŘENÁ VRATA Moravia“ v sobotu 9. 12., kdy budou prostory pivovaru otevřeny veřejnosti s komentovanou prohlídkou, ochutnávkou piv a nabídkou pivních gastronomických specialit.

Richard Foltýn, zastupitel MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora, spokojený účastník slavnostní tiskové konference k otevření pivovaru