ReneCernyFDopravní řešení Palackého náměstí – Hapalova
V minulém vydání zpravodaje jsem se ve svém příspěvku spíše obecně věnoval dopravním problémům naší městské části a hlavně úskalím při jejich řešení. Jak to tak někdy bývá, vzápětí se pohnuly ledy a po našem soustavném tlaku se podařilo upoutat pozornost Odboru dopravy Magistrátu města Brna. Troufáme si tak věřit, že se situace konečně posouvá směrem k realizaci některých změn.
Tou první by mělo být řešení neutěšené dopravní situace v úseku Palackého náměstí – Hapalova, a to až do místa napojení na ulici Gromešovu. Pro tento úsek jsme nechali již před časem vypracovat dopravní studii. Ta řeší přesun špatně umístěných přechodů pro chodce na Palackého náměstí (přechod u kostela) i v dolní části Hapalovy u autobusové zastávky, kde chodci nebezpečně přecházejí za stojícím autobusem. Zde navrhujeme vybudování zálivu pro zastávku, čímž se situace pro chodce zpřehlední. Velkým problémem se ukazuje živelné parkování aut na komunikaci procházející Palackého náměstím, kde řidiči často velmi nevhodně zaparkují.

06 Slovo místostarosty fotoCelá situace je tady navíc složitá pro chodce i autobusy MHD, které se často spolu s cestujícími dostávají do velmi komplikované situace. I tento prostor má svoje řešení, a to v návaznosti celé dopravní studie na projekt revitalizace Palackého náměstí, který řeší nová parkovací místa po zbourání nepotřebné a nevyhovující hasičské zbrojnice v zadní části náměstí, přiléhající k ulici Prumperk. Právě snaha řešit tento prostor komplexně a oba projekty účelně propojit přinesla jisté komplikace a zdržení. Nicméně pokračujeme v jejich řešení a určitě přivedeme celou změnu ve výše zmiňovaném úseku k realizaci. Zároveň nechceme v tomto úsilí postupovat překotně, jsme si vědomi, že nastávající řešení ovlivní celou lokalitu na mnoho budoucích let.

Mgr. René Černý, místostarosta