22 ZŠ Horácké fotoTaké letošní školní rok začal posledním srpnovým týdnem, ve kterém všichni učitelé zahájili přípravu na nový školní rok. Někteří z učitelů se však na nadcházející školní rok připravovali již o prázdninách. Je to z toho důvodu, že některé dlouhodobé kurzy je možné s ohledem na školní výuku absolvovat pouze v letních měsících. Přesto často slýchám z některých stran závistivý povzdech: „Ti učitelé se mají. Taky by se mi líbilo mít prázdniny, užít si dva měsíce volna.“ Málokdo si však uvědomí, že řada učitelů v období prázdnin nečerpá pouze dovolenou, ale také se účastní řady kurzů, letních škol, někteří „šílenci“ dokonce různých soustředění a táborů pro děti.
Naše škola již druhý rok hostila o prázdninách Letní školu matematiky s metodou Hejného, nazvanou H-mat. Bylo úžasné potkat na jednom místě tolik nadšenců, kteří se sjeli ze škol z celé České republiky, aby se odborně rozvíjeli, sdíleli své zkušenosti a třeba se i odborně „pohádali“.
Z naší školy se zúčastnilo mnoho učitelů z prvního i druhého stupně, někteří dokonce opakovaně. Matematikáři tak měli příležitost k výrobě různých matematických pomůcek a k přípravě výuky na budoucí školní rok.
Pro pedagogy na naší škole nejsou důležití jen žáci, ale i jejich rodiče. Chceme s nimi sdílet to, co prožíváme s dětmi během jejich školní docházky. Máme také zájem umožnit rodičům, kteří mají čas a chuť, aby se seznámili s našimi metodami a způsobem výuky. Některé akce jsou již tradiční – dny otevřených dveří, škola na zkoušku, ukázkové hodiny pro rodiče, setkání s rodiči nad různými tématy. Stávající program chceme doplnit další nabídkou. Tento školní rok nabízíme pravidelná setkávání rodičů, kteří se chtějí blíže seznámit s výukou matematiky metodou Hejného. Dále chceme také nabídnout rodičům dětí z prvního stupně setkávání formou „kavárniček“, na jejíž organizaci by se sami podíleli.
Ivana Melichárková, Základní škola Horácké náměstí