04 Na kus řeči fotoKdyž jsme si na dubnové schůzi redakční rady rozdělovali rozhovory s jednotlivými pracovníky radnice, byl jsem rád, že jsem ulovil rozhovor s matrikářkou Lucií Říhovou. Jednak je to sympatická a pohledná mladá dáma, jednak jsem za dlouhá léta svého působení v zastupitelstvu i jako oddávající úzce spolupracoval s většinou matrikářek, včetně Lucie. Při rozhovoru jsme si společně zavzpomínali na některé originální příhody při svatebních obřadech, které jsme zažili. Jenže práce matrikářky, to nejsou jen zmíněné sňatky. Těch každodenních, všedních povinností je podstatně více.
Luci, přibližte prosím našim čtenářům, co vše práce matrikářky v současnosti zahrnuje.
Já pracuji na naší radnici už od roku 2001, jako matrikářka pak od roku 2003. To jsem musela absolvovat zkoušku zvláštní způsobilosti pro práci na úseku matriky, abych mohla tuto práci zastávat. Pro území naší městské části a pro městskou část Brno-Ořešín tedy zpracovávám evidenci narozených dětí, evidenci sňatků a evidenci úmrtí, vyřizuji agendu týkající se jména a příjmení. Kromě toho na místě označeném evropsky unijně Czech Point (Český podací ověřovací informační národní terminál) vydáváme výpisy z Rejstříku trestů, obchodního a živnostenského rejstříku, z katastru nemovitostí, provádíme konverzi dokumentů z listinné do digitální formy a naopak. Provádíme též vidimaci listin a legalizaci podpisů. Nad uvedené úkoly matrikářky vedu evidenci našich jubilantů, organizuji vítání nových občánků a několik dalších drobností.
Jednání s občany chce někdy mimořádnou dávku trpělivost a sebeovládání. Neujedou Vám někdy nervy?
Neměly by. Někdy je to skutečně na hraně, to zvlášť, když začnou létat vzduchem ze strany občanů hrubé vulgarismy. Nebývá to často, ale všude mezi občany existuje skupina chronických kverulantů neboli „prudičů z přesvědčení“, kteří se potřebují někde vybít. Oni si mohou dovolit k úředníkovi státní správy prakticky cokoliv, my se musíme snažit vždy zachovávat dekorum. Ale jak jsem již řekla, to jsou opravdu výjimky.


Nyní otázka, na kterou se těším – Co sňatky? Já si jako oddávající pamatuji na některé zcela kuriózní okamžiky, které člověka zaskočí. Zažil několik a vím, že se na ně nelze připravit.
Organizaci svateb po té řadě let zvládám, a myslím, že úspěšně. Podstatná je souhra mezi oddávajícím a matrikářem. Tady všechno klape bez problémů. V současnosti funkci oddávajících zastávají starosta, oba místostarostové a dva členové rady. Se všemi se mi dobře spolupracuje. Někdy skutečně může nastat chvíle, kdy je člověk bezmocný. To se však stalo jen jednou, to když jeden z hlavních aktérů svatby nepřišel.
Já se zase mohu pochlubit svatbou, kdy se nevěsta do svatebního protokolu podepsala třemi křížky nebo když nám jiná nevěsta začala při obřadu málem rodit. Máte též nějakou nezapomenutelnou perlu?
Vzpomínám si na ženicha, který byl „pod vlivem“ snad všeho, co existuje. Udržet ho na nohách byl zcela mimořádný úspěch. To zákonem požadované souhlasné „ano“ se mu nakonec povedlo a nám se všem obrovsky ulevilo. Nebo si pamatuji na jiné svatbě dusnou atmosféru mezi rodinami ženicha a nevěsty. To napětí v síni se dalo takřka krájet. Připomínalo to Sicílii. Nezapomenutelná byla též jedna nevěsta již středního věku, oděná v tak průhledné krátké róbě, že všichni žasli. Nezřídka se dostavují na svatby i zhrzené milenky, které na klidné, přátelské a uvolněné svatbě dokážou způsobit pocity rozpaků a trapnosti a radost všech zúčastněných tím zkazit.
A co registrovaná partnerství?
To se nás naštěstí netýká. Registraci provádí pro celý Jihomoravský kraj pouze matriční úřad radnice ÚMČ Brno-střed.
Je v současnosti něco nového, něco, co dříve tak časté nebylo a co musíte nyní řešit?
Za jakýsi módní trend je možné v posledních letech označit dávání několika křestních, často velmi netradičních a exotických jmen dětem nebo změny příjmení po partnerovi, aniž by byli rodiče zákonně sezdáni. Občas zazní i přání duplicity příjmení žen – tedy příjmení po manželovi a příjmení rodné. A rovněž žádosti o užívání příjmení v nepřechýlené podobě – tedy bez koncovky –ová u ženského příjmení. Tady je někdy obtížné žadatelkám vysvětlit, že ne všechno je u nás možné, že existují pevná pravidla, která je třeba respektovat. Zde je zapotřebí trpělivost při vysvětlování. A stejně je to někdy marné. My jsme povinni se řídit dikcí zákona a je jen na žadatelce, jak se s tím problémem vyrovná.
Luci, děkuji Vám za čas, který jste mi pro tento rozhovor věnovala, a přeji Vám ve Vaší práci matrikářky i při další činnosti na radnici hodně úspěchů a minimum prudičů.
S Lucií Říhovou si povídal Ivan Koláčný