05 O Písečném centru fotoV prostorách bývalé Veselé kavárny na Měřičkově od září nově funguje Písečné centrum. O co se vlastně jedná, jsem se ptal provozovatelky centra Martiny Šopfové.
Co si mají pod Písečným centrem čtenáři představit? Asi to nebude celoroční pískoviště pro děti, že?
Písečné centrum je prostor, který je v České republice ojedinělý, neboť polovinu podlahové plochy tvoří jemný bílý křemičitý písek. Druhá polovina je pokryta kvalitním vinylovým povrchem s korkovou vrstvou. V centru budou probíhat různé typy klidových cvičení a v dopoledních hodinách bude centrum určeno pro programy s dětmi. V tomto případě bude písek sloužit i jako pískoviště na hraní, jak jste to správně pojmenoval.
Jaký je o tyto aktivity mezi lidmi zájem?
Klidová cvičení jsou v dnešní době velmi populární a vyhledávaná, v nabídce centra najdete REHABILITAČNÍ CVIČENÍ, JÓGU, TAI-CHI, MOHENDŽODÁRO, CHI-KUNG a jiné. Hodně jsem si zakládala na tom, aby skladba nabízených druhů cvičení byla zajímavá a neopakovala se. Oslovila jsem uznávané lektorky a byla jsem ráda, že moji nabídku cvičit v centru přijaly. Některé z nich dokonce opustily prostory v centru Brna. Jako jednu z největších výhod centra vnímají právě onu netradiční možnost cvičení v písku.
Co je na cvičení v písku tak zajímavé?
Písek jako takový je nestabilní povrch, díky kterému je člověk nucený při cvičení zapojit hluboké stabilizační svalstvo. Samotný přímý kontakt s pískem působí také blahodárně na naši psychiku, mnoho lidí si ihned vybaví příjemné pocity, jaké měli u moře, když chodili v písku.

Jsou nějaké druhy cvičení, které nabízíte, díky písku výjimečné?
Mám radost, že se mi podařilo navázat spolupráci s uznávanou fyzioterapeutkou Mgr. Hanou Malachovskou. Vymyslely jsme programy, které jinde v Brně v kombinaci s pískem nenajdete. Díky tomu rodiče mohou své děti umístit do cíleného programu pro správné držení zad a formování nožní klenby. Právě pro klenbu nohy je písek jedinečným podpůrným prostředkem. Dále jsme s fyzioterapeutkou navrhly rehabilitační cvičení pro dospělé ABY ZÁDA NEBOLELA, JÓGU PRO SENIORY A VEČERNÍ JÓGU, to vše s možnou konzultací osobních zdravotních potíží.
Rozhodně doporučuji nebát se a vyzkoušet ukázkové lekce i dalších druhů cvičení, jako je tai-chi, chi-kung, mohendžodáro a další. Lidé tyto druhy cvičení tolik neznají, a tak jsou zdrženliví. Určitě se není čeho bát. Naopak jsem přesvědčena, že budou velmi mile překvapeni i tím, jaké ozdravné procesy pro lidské tělo tato cvičení mají.
Jak jste vlastně na něco takového přišla?
Nápad s pískem jsem dostala před několika lety, když jsme byli u moře. Sama jsem lektorka kurzů Kreslení pravou mozkovou hemisférou, vždy u moře tvořím z písku sochy a písek jako materiál mám opravdu ráda. Říkala jsem si, že by bylo hezké, kdyby byla možnost být v kontaktu s pískem kdykoliv. Poté přišla možnost prostorů bývalé Veselé kavárny, a mám radost, že se můj záměr líbil radě naší městské části a podpořila jej.
Třeba z písečné pláže mám zkušenost, že má člověk písek úplně všude a těžko se ho zbavuje. Jak to máte uděláno u vás v centru?
Já osobně mám písek ráda a tento pocit nemám. Je ale pravda, že pro někoho nemusí být písek až tak příjemný, proto centrum nabízí i pevnou plochu. Lidé si tak mohou vybrat, zda budou cvičit v písku nebo na pevné podlaze.
Máte nějaké další plány, které chcete uskutečnit, pokud se projekt Písečného centra podaří?
Jedním z plánů jsou programy pro malé děti od jednoho roku až po předškoláky, které budou inspirovány principy montessori, dalton a dalšími. Během prvního pololetí budu dávat dohromady množství pomůcek pro rozvíjení jemné i hrubé motoriky ruky, ale také pomůcky, které děti v budoucnu využijí ve škole v matematice, češtině a jiných předmětech. Všechny tyto pomůcky budou využívat písek. V centru také bude k dispozici kinetický tekutý písek, aby si děti mohly modelovat cokoliv, co je napadne.
Další část mých plánů zahrnuje naše seniory. Jsem velmi ráda, když vidím, že jsou lidé spokojení - a toto obzvlášť platí pro starší lidi. Moc se mi líbí trend aktivního stáří, který se u nás teprve rozvíjí a který bych chtěla podpořit. V centru budu pořádat dvakrát do roka seniorské dny, kde starší lidé budou mít možnost vyzkoušet si zdarma klidová cvičení, dále zařadím přednášky a konzultace s fyzioterapeutkou. Také jsme vytvořili kurzy cvičení přímo pro seniory a v této chvíli jednám o dalších. Byla bych velice ráda, aby si senioři jakéhokoliv věku přišli vyzkoušet něco nového, co by je mohlo obohatit a přinést jim další radost do života.
A co se týče nejbližšího období, přichystala jsem již v září v centru otevřené dny, které proběhnou v rámci Brněnských dnů pro zdraví od 27 do 29. září. Lidé si mohou Písečné centrum prohlédnout, přijít na přednášky nebo si vyzkoušet cvičení. To vše je pro lidi bezplatné, jen je třeba myslet na to, že vstup do centra je pouze v ponožkách.
Martino, děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně štěstí s touto jedinečnou aktivitou.
S Martinou Šopfovou si povídal Oliver Pospíšil