V Řečkovicích mají občané města Brna k dispozici jedno sběrné středisko na ulici Hapalova. Otevřeno je sedm dní v týdnu, a tak se tady pracovníci nezastaví. V pondělí začínají ve 13 a končí v 18 hodin. Úterý až pátek mají otevřeno od 9 do 13 a od 14 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Sběrné středisko jsme navštívili, abychom zjistili, jestli na něm všechno klape, jak má.

„Jsme jediné zastřešené sběrné středisko,“ v nadsázce žertuje pan Petr, který tady pracuje jako obsluha. Středisko je totiž umístěné pod přivaděčem na Svitavy. „U nás je to jako v mraveništi, hlavně na jaře a na podzim. To k nám jezdí kvanta a kvanta odpadu. Třeba za víkend máme 6 kontejnerů, které jedou na spalovnu, šest kontejnerů bioodpadu a podobně,“ vypráví. „Myslím, že jsme takoví odpadoví rekordmani v porovnání s ostatními brněnskými středisky.“
Dříve je tady trápily návštěvy mimo pracovní dobu, rozházené kontejnery a spousta nepořádku. To vyřešili instalací kamery, která vše monitoruje, a tak noční návštěvy utichají. „Řečkovičtí jsou bezproblémoví lidé. Můžu srovnávat, mám řadu středisek prochozených. Jen bych poprosil, nenechávejte si odvoz odpadu na poslední chvíli, nemám už třeba volné místo v kontejneru a nemůžu vás vzít,“ radí Petr. Tady platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Kromě odpadu tady berou i věci do REUSE pointu, což je těší, protože nemusí vše vyhazovat. Mají radost, když si lidé věci kupují a sem tam najdou i nějaký ten poklad, který dlouho hledali. „Trochu bych to chtěl oživit, tak se nestyďte, donášejte a odnášejte věci, ať se nám to tady trochu točí,“ vyzývá Petr, který nám o sobě na závěr řekl, že je rád mezi lidmi a práce ho baví, protože je různorodá.

Bc. Martin Drozd, vedoucí oddělní komunikace
SAKO BRNO, a. s.,