07 Pat a Mat fotoŘidiči na Mokré Hoře se celý květen museli vyhýbat výkopu na ulici Boženy Antonínové v blízkosti nepřehledné křižovatky s Tumaňanovou ulicí. Motorista zocelený budovatelskými rošádami v centru Brna by jistě takovou drobnou patálii přešel s pochopením typu „Musíme to opravit“, pokud by se alespoň občas ve výkopu vyskytoval nějaký opravář. Díra důkladně obklíčená dopravními značkami však byla po většinu času opuštěná, až jsem se začal obávat, že na ni někdo pro nával jiné práce zapomněl. Zajímal jsem se tedy na stavebním úřadě, kdo že má tento výkop na svědomí.
Práce na vozovce byly oznámeny na úřad 2. května společností Metrostav jako havárie plynovodu. Společnost si požádala o zvláštní užívání komunikace do 5. 6. 2017. Těžko říct, jaké komplikované práce v tak malém výkopu by si mohly vyžádat více než měsíc, firma však celý čas velkoryse využila. Náš stavební úřad v takových případech při povolování doby dopravního omezení bohužel tahá za kratší konec provazu. První problém je v tom, že pokud firma nahlásí havárii na plynovodu, provede výkop bez jakéhokoliv svolení úřadu a až následně pošle stavebnímu úřadu příslušnou žádost o zvláštní užívání komunikace. Není v možnostech stavebního úřadu ověřit, zda se skutečně jedná o havárii nebo si jen firma zjednodušila vyřizování plánované opravy. Druhým problémem je, že pokud by stavební úřad chtěl firmou navrženou dobu stavebních prací zkrátit, je to možné jen v režimu správního řízení, kdy běžící lhůty na odvolání mohou přesáhnout dobu, o kterou je veden spor. V praxi tedy spíše záleží na slušnosti firmy, která opravy provádí. Buďto navrhuje střízlivé lhůty a pracuje na odstranění závady v nejkratším možném čase, nebo bezohledně vůči lidem bydlícím v místě lhůtu nafoukne a harmonogram prací přizpůsobí svým provozním potřebám. Na takovém výkopu se pak logicky pracuje jen sporadicky.
Zřejmě nezbývá, než aby v případě firem, které mají tendenci zneužívat svého postavení, stavební úřad přitvrdil, i kdyby to mělo přinést zkrácení prací jen o pár dní. Pokud totiž přijdou na to, že je v naší městské části čeká papírová válka, možná raději začnou chodit s reálnějšími termíny.

Ing. Oliver Pospíšil, místostarosta