25 Olypiáda dětí a mládeže obrázekOlympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.
Olympiáda je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Odehrává se ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník letní olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji, druhý ročník, opět letní, v roce 2005 pak v Brně. Po dvanácti letech se tedy soutěž opět do Jihomoravského kraje vrací a Jihomoravský kraj je tak prvním krajem, který pořádá olympiádu podruhé.
Olympiáda dětí a mládeže je největší sportovní akcí v České republice pro děti a mládež a v roce 2017 se uskuteční ve dnech 24. až 29. června 2017 v Brně. Sportovci ve věku 13-16 let budou soutěžit v celkem 22 sportech a jedné kulturní soutěži. Olympiády se tak zúčastní celkem téměř 3900 mladých sportovců.
Olympiáda dětí a mládeže 2017 bude slavnostně zahájena v sobotu 24. června vpodvečer. Od neděle do středy budou probíhat soutěže olympiády. Ve středu 28. června večer bude olympiáda slavnostně ukončena a ve čtvrtek 29. června se všichni účastníci rozjedou zpět do svých domovů.

Srdcem olympiády bude olympijská vesnice, která bude situována do areálu Vysokého učení technického v Brně v Králově Poli, kde budou všichni sportovci, trenéři i funkcionáři bydlet a stravovat se a kde bude rovněž po dobu celé olympiády fungovat olympijský dům.
Téměř polovina sportovišť bude z olympijské vesnice dostupná pěšky do 10 minut. Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna bude zřízena kyvadlová doprava na všechna sportoviště. Mladí olympionici se tak pohodlně, rychle a zdarma dostanou na všechna sportoviště fandit svým kamarádům. Konečná všech linek bude před olympijským domem v areálu Kolejní na Kolejní ulici.

Účastníky Olympiády dětí a mládeže 2017 přivítá také městská část Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Proběhnou zde soutěže v orientačním běhu, zázemí poskytne základní škola Horácké náměstí. Centrálním fotbalovým stadionem, kde se uskuteční ve středu 28. června i olympijské fotbalové finále, bude hřiště SK Řečkovice.

Pořadatelem Olympiády dětí a mládeže 2017 je Jihomoravský kraj. Významnými partnery pak statutární město Brno, Vysoké učení technické v Brně, Dopravní podnik města Brna a brněnské sportovní kluby.
Michal Kočař