05 Záludné křižovatky fotoI v naší městské části se nacházejí křižovatky, které řidiči suverénně projíždějí s hlubokým přesvědčením o své přednosti v jízdě, ve skutečnosti se ovšem dopouštějí především hlubokého omylu. Asi nejzáludnější je křižovatka u Moravostavu, kde se sbíhají ulice Jandáskova, Gromešova a Maříkova. Správně se jedná o křižovatku tvaru písmene T, kde hlavní silnice vede po Gromešově a Maříkově směrem ke Globusu, vedlejší je potom od Mokré Hory na Jandáskově. Vzhledem k tomu, že do křižovatky ústí ještě výjezd ze soukromého areálu Moravostavu a dalších firem, drtivá většina řidičů ji považuje za klasickou křižovatku tvaru kříže.
Tento omyl dopadá především na řidiče vyjíždějící z areálu firem, kteří si neuvědomují, že vyjíždí z místa ležícího mimo místní komunikaci a do křižovatky tak mají vjíždět jako úplně poslední. Je to stejné, jako když někdo vyjíždí z parkoviště nebo garáže. Ráno bývá na tomto místě poměrně hustá doprava, kolona vozidel od Mokré Hory na Jandáskově čeká, až bude na hlavní silnici volno, většina řidičů odbočuje vlevo do Řečkovic. Do toho se připletou dodávky řemeslníků vyjíždějící z areálu a myslí si, že vozidla od Mokré Hory jim mají dát přednost. Jednou jsem se tak setkal s dodávkou plnou řemeslníků, od střetu nás dělily jen centimetry. Málem jsem od těch vyznavačů jednoduchých pravd dostal lopatou, křičeli něco o idiotech a hrdě odjeli z místa jako první.
Rozdíl mezi místní komunikací a výjezdem z areálu, kdy dáváte přednost úplně každému, poznáte bohužel většinou pouze podle celkové situace v místě a toho, že areálová komunikace je od místní komunikace stavebně oddělena, zpravidla sklopeným obrubníkem a přídlažbou z kostek. Neprozradí vám nic dopravní značky, protože na výjezdu z areálu je vcelku správně umístěna trojúhelníková značka „Dej přednost v jízdě“. Ta ovšem neprozrazuje nic o tom, zda je řidič na místní či účelové komunikaci. Přitom je to kardinální rozdíl z hlediska chování v křižovatce. Jak lépe vyřešit tento nevyhovující stav si lámou hlavu na odboru dopravy, ale výsledkem si nejsem jist.


Velmi podobná situace bývá v oblasti, kde není značením upravena hlavní a vedlejší komunikace, tedy platí pravidlo přednosti zprava, a napojuje se zde komunikace označená značkou „Obytná zóna“. Řidič vyjíždějící z takové ulice nemá předost před vozidlem přijíždějícím zleva. Typické je to na Mokré Hoře, kde se setkává ulice Boženy Antonínové s ulicí Pod Zahradami, která je upravená jako obytná zóna. I když řidič jedoucí po ulici Boženy Antonínové má výjezd z ulic Pod Zahradami po pravé ruce, vozidlu vyjíždějícímu z této ulice nedává přednost. I tam jsem se ráno potkal s chlápkem v dodávce, který se v obytné zóně dožadoval přednosti zprava. O své pravdě je jistě přesvědčen do dnes.

 


Oliver Pospíšil, místostarosta

Komentář pod fotku: Areálová komunikace stavebně oddělená od hlavní silnice na Gromešově