27. března – 4. dubna

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, opět míří do Brna. Tematicky obsáhlá nabídka téměř padesáti dokumentů českých a zahraničních tvůrců přináší osudy lidí z mnoha zemí.

22 Jeden svět fotoLetošní téma festivalu „Umění spolupráce“ připomíná hodnotu společného úsilí a sdílení. V době populistické rétoriky a negativních diskusí na sociálních sítích je spolupráce pozitivní cesta, jak reagovat. Jak doplňuje Kateřina Petrášová, koordinátorka festivalu v Brně: „Spolupráce je důležitá dovednost, kterou se musíme naučit, není to samozřejmost. Dnešní společnost přijímá hlavně negativní sdělení, a proto je nutné volit pozitivně vyznívající téma, které nám ukáže, že zvládnutí umění spolupráce nás povede správným směrem.“

Letošní filmová nabídka nás zavede mj. do Číny, Iráku, na Andamanské ostrovy, do Sýrie či na Donbas. Ukáže vzestup řeckého politického seskupení Zlatý úsvit, zavede nás do měst duchů v Číně, ukáže důsledky výroby notebooků a elektronicky vůbec. Český snímek Děti online poodkryje český kontext této tematiky. Kuriozitou letošního ročníku je dokument, který naznačí, jak využít hmyz v boji proti hladomoru, či sonda do života nejmladší starostky v Turecku. Velkou pozornost letošní ročník věnuje i příběhům pacientů s Alzheimeorovu nemocí, autistů či HIV pozitivních jednotlivců a nevyhýbá se ani problematice povinného očkování v českém prostředí.

 

Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky. Program obohatí jarmark neziskových organizací, benefiční koncert a výstavy. Žáky a studenty čeká pod záštitou SVČ Lužánky speciálně vybraná nabídka filmů pro základní a střední školy a gymnázia.

Festival je možné navštívit v kinech Art a Scala, v HaDivadle, Uměleckoprůmyslovém muzeu, Café Práh a v Kulturním prostoru Praha.

Kateřina Petrášová
koordinátorka festivalu Jeden svět v Brně
www.jedensvet.cz/brno