ONLYŘíká se, že když se věci dělají s chutí a nadšením, na výsledku se to vždy odrazí. Toto tvrzení v každém případě platí pro koncert kapely ONLY HIS, jejíž vystoupení se konalo zásluhou spolku Verbum et musica a náboženské obce Církve Československé husitské v Brně–Řečkovicích ve Sboru Páně počátkem února. Skupina mladých hudebníků předávala ve svém programu, zastřešeném jednoduchým slovem „Přijď...“, více než hodinu do posledního místečka zaplněné sborové místnosti pozitivní energii, ale také naději do unavených životů dnešní doby.

ONLY HIS, kteří vznikli před více než sedmi lety, jsou totiž křesťanskou kapelou předávající biblickou zvěst současnému modernímu člověku. Nelze přitom hovořit o evangelizaci, kterou mohou pospíchající Brňané vídat v podání charismatických společenství s tlampači v rukou a dramatickým apokalyptickým tónem hlasu v centru města. ONLY HIS nabízejí laskavé zprostředkování morálních myšlenek křesťanství, přenesených na úroveň osobního poselství. I proto kapela v Řečkovicích sestavila repertoár převážně z autorských písní. Inteligentní texty reflektují problémy 21. století, každodenní strasti, se kterými se lidé vypořádávají, a hovoří o smyslu bytí, docházejícího naplnění nikoliv v hromadění bohatství nebo úspěšné kariéře, ale v pouhém naslouchání slovům Ježíše Krista, jehož odkaz dává i po dvou tisíciletích lidskému životu přesný směr a význam. ONLY HIS se přitom nenechávají omezovat a svým posluchačům umožňují uvěřit upřímnosti mladých hudebníků mimo jiné tím, že se nebojí v písních reflektovat i své vlastní hluboké osobní, dalo by se říci až intimní zkušenosti. Odhalují své radosti, strasti i cestu, kterou lze různým životním momentům čelit.

A když se k výše popsanému na samotném koncertě připojí precizní zpěv i hra na rozličné hudební nástroje, je o zážitek postaráno. V (relativně) krátkém vystoupení se totiž nepochybně odráží nespočetné množství náročných hodin zkoušek a příprav, které ale docházejí svého naplnění, když ONLY HIS excelentním hudebním projevem těší srdce spokojených posluchačů. Ať se již kapela přesouvá od sólového zpěvu k duetům, vícehlasým kompozicím, mísí mužské a ženské hlasy, experimentuje s různými zvuky, vždy tak činí se zjevnou lehkostí a sebevědomím.

Nelze se tedy divit, že návštěvníci koncertu opouštěli sbor CČSH spokojeni a s úsměvem na rtech. Pakliže bylo cílem ONLY HIS v průběhu svého vystoupení přinést do lidských životů rozptýlení, radost a svým vlastním způsobem zprostředkovat křesťanské poselství současnému člověku, nepochybně uspěli, což dobře dosvědčoval i dlouhý a vřelý potlesk, kterého se mladým hudebníkům dostalo. Doufejme proto, že až ONLY HIS někdy opět zavítají do Řečkovic, bude se pro občany místní městské části jednat o vítanou příležitost k prožití výjimečného kulturního večera.

Mgr. et Mgr. Jakub Marša