Hned na začátek tohoto pozvání řečnická otázka: z Dunajovských nebo Dunajovických kopců? Obojí je možné. Mapy označují tento kopcovitý pás území, dlouhý necelých 10 km, mezi obcemi Brod nad Dyjí až po Březí, ležící u samých hranic s Rakouskem, jako Dunajovické kopce či vrchy. Vlastní kopce jsou národní přírodní památkou, na jejich úpatí a v navazujícím okolí se rozkládají známé vinice, dávající skvostná bílá vína.
Skupina zdejších 12 vinařství vytvořila před pár lety spolek Dunajovské kopce a s tímto značením se prezentuje i na webových stránkách. Náležejí k podoblasti Mikulovské. Jenomže číst si o vinařích a vínu je něco jiného než spolu s odborným slovem znalců i vína okoštovat.
Léta kontaktů s jedním z dolnodunajovických vinařů panem Jiřím Zámečníkem, které přerostly v osobní přátelství, mě vedly k zahájení nové etapy představování moravských vín – po jednotlivých významných lokalitách. Podobné spolky jako ten dunajovský vznikly za poslední roky i jinde. Vždycky náležejí do některé ze čtyř moravských podoblastí, nicméně jejich specifické lokální mikroklima a místní podmínky pro výrobu vín z nich vytvářejí svébytnou entitu.
Na setkání se špičkovými vinaři z Dunajovských kopců a jejich produkty, které proběhne ve čtvrtek 23. února v 17 hodin ve velkém sále řečkovické radnice, přijměte již nyní pozvání pořadatele, jímž je opět výbor pro národnostní menšiny našeho ZMČ.

Ivan Koláčný, předseda výboru pro národnostní menšiny