Vážení spoluobčané,

obracím se na vás s prosbou, abyste nekrmili holuby a kočky v naší městské části. Věřím tomu, že z dobré vůle jsou tato zvířata krmena mnohými obyvateli, ale je potřeba si uvědomit, že tato dobrá vůle má také své stinné stránky.

Především je nutno si uvědomit, že holubi a kočky mohou přenášet nebezpečné nemoci, jako toxoplazmózu, helmintózu, stejně jako parazity, kteří mohou způsobit lymskou boreliózu, a virus klíšťové encefalitidy, stejně jako mnoho jiných nemocí.

Dalším problémem je míra znečišťování veřejného prostranství.

V Brně vyhláška explicitně neřeší krmení těchto zvířat, ale právě znečišťování veřejného prostranství. V naší městské části vynakládáme nemalé finanční prostředky na úklid ploch znečištěných holubím trusem a na likvidaci různých „krmítek“ pro kočky. Jistě ani vám nedělá dobře, když musíte procházet místy, jako je např. areál Vysočina, kde holubi rádi hnízdí.

Nejde však jen o znečištění a zdravotní rizika spojená s krmením holubů a koček. Jde také o fakt, že tímto dochází k přikrmování hlodavců, zejména potkanů, kterým společně se zbytky jídla u kontejnerů na komunální odpad vytváříme ideální podmínky pro rozmnožování.

Domnívám se, že i bez přikrmování jsou jak holubi, tak kočky schopni nalézt dostatek potravy.

Věřím, že tato žádost najde pochopení u většiny z vás, kteří máte rádi městskou část, ve které žijete.

Daniel Struž
místostarosta