21 Rozhovor Daniel Budík fotoTradiční pivní festival v Řečkovicích a Mokré Hoře čeká již devátý ročník
Všudypřítomná jarní atmosféra v městské části a pomalu, ale jistě se blížící léto znamenají jediné. Již devátý ročník tradičního festivalu piva je za rohem. Tentokráte v tradičním červnovém termínu ve dnech 7. - 8. 6. 2024 ve zrekonstruovaném amfiteátru bývalého řečkovického pivovaru. Zeptali jsme se proto hlavního organizátora tohoto v naší městské části již tradičního festivalu Daniela Budíka, na co všechno se letos mohou návštěvníci těšit.
Je již tradicí, že v rámci nového ročníku se vždy vedle stálic objevují i noví vystavovatelé. Bude tomu tak i letos?
I letos jsme opět vytvořili kombinaci pivovarů, které u nás budou mít premiéru – například pražský Four Elements a SQBRU nebo znojemský Old Cock. Za osm ročníků festivalu se nám již vyprofilovaly stálice, které jezdí každý rok a návštěvníci je vyhledávají – například pivovar Sibeeria. V nabídce máme také několik jmen, které se u nás objeví po pauze, například pivovar Zichovec či velmi oblíbená Nachmelená Opice z Krnova, po kterých byla v minulých letech při jejich neúčasti poptávka. Opět zařadíme i zahraniční produkci, kdy kromě tradičních specialit z Německa, Belgie a Velké Británie dorazí i pivovary Čierny Kameň a Just Relax ze Slovenska a představíme i produkci polských řemeslných pivovarů.
Jak vlastně hodnotíte uplynulý ročník, který proběhl v nově zrekonstruovaném amfiteátru?
Uplynulý ročník hodnotíme jednoznačně pozitivně. Přes počáteční nervozitu, zda se vše stihne v areálu dokončit, a mírná omezení v pohybu vzhledem k výsadbě travin proběhl festival naprosto bezproblémově. Velkou radost jsme měli i z možnosti slavnostně otevřít areál právě naším festivalem, kdy slavnostní přípitek proběhl stylově pivem z pivovaru v nedalekém Předklášteří. Reakce návštěvníků na nový areál byly velmi pozitivní a jsme rádi, že díky větší kapacitě areálu po rekonstrukci můžeme festival dále posouvat kupředu.
Součástí každého podobného festivalu je vedle dobrého piva i chutné občerstvení. Chystáte i zde něco nového?
V minulých ročnících jsme zaznamenali mezi návštěvníky spokojené reakce na gastro nabídku, jak co do šířky nabídky, tak co do kvality i rychlosti. Rádi bychom však občerstvení rozšířili i o mezinárodní kuchyni. Velmi se osvědčil profesionální bar s kávou, nealko nápoji a míchanými drinky, což přivítali ti, kteří si chtějí užít festival s přáteli, ale pivu natolik neholdují.


Připravujete ještě nějaké novinky oproti minulým ročníkům?
Každý rok se snažíme přijít s nějakou inovací či vylepšením. V letošním roce zpřístupníme nově zrekonstruovanou část historických pivovarských sklepů, kam umístíme vynikající český pivovar Wild Creatures z Dolních Dunajovic. Tento pivovar se specializuje na spontánně kvašená piva a jedná se o opravdovou specialitu, hodnou tohoto nově zrekonstruovaného prostoru. Návštěvníci tak budou moci poprvé spatřit velmi zdařilou rekonstrukci podzemní rotundy. Kapacita prostoru však bude jak časově, tak kapacitně omezena.
Máte nějaký speciální vzkaz či pozvání pro potenciální návštěvníky letošního ročníku Řečkovického CRAFTBEER festivalu?
Rád bych srdečně pozval všechny návštěvníky, kteří na festival chodí pravidelně, a ti, kteří u nás dopusud nebyli, ať se zastaví ochutnat.
Věřím, že nám bude přát počasí a společně se všemi zúčastněnými si užijeme dva krásné dny, plné dobrého piva, jídla, zábavy a přátelské atmosféry v krásném prostředí řečkovického amfiteatru.
Děkujeme za odpovědi a budeme se těšit na viděnou v areálu starého pivovaru.

Otázky kladl Filip Hrůza