Březen je tady, a je to měsíc, který mají rádi snad úplně všichni. Příroda se probouzí, ptáci zpívají, květiny směle vystrkují okvětní lístky a před námi je jaro a energie, kterou s sebou tento čas každoročně nese. A nese s sebou i některé tradice, které je fajn si i ve městě připomenout a oživit, využít je jako aktivity, při nichž se můžeme všichni setkat, velcí i malí, a při nichž si můžeme i třeba trochu „zablbnout“, které jsou spontánní a vážně nás baví.

Tahle tradice patřila v našich krajích odjakživa do kalendáře našich předků. Jde o zahánění zimy – Morany – a přivítání jara v celé jeho kráse. „Vynášení Morany“ pořádáme v naší mateřské škole každý rok. Letos jsme se poprvé spojili s cimbálovou muzikou Dolnička, ve které mimochodem působí bývalé děti z naší mateřské školy, a za organizační podpory pana Sadovského jsme v neděli 17. 3. odpoledne vyšli s Moranou od hřiště na Mokré Hoře přes pastviny za ulicí Úhlednou k rybníku u Vránova mlýna. „Moranu“ v tradičních barvách vyrobily paní učitelky společně s dětmi a na její „utopení“ byly přizvány nejen rodiny všech dětí z MŠ, ale i široká veřejnost z Mokré Hory a Řečkovic.
V průvodu se na zastávkách zpívaly a recitovaly písničky i básničky, hrála Dolnička, bylo veselo a slunečno. U rybníka potom byl nachystán pro všechny tradiční minijarmark s typickými výrobky a produkty patřícími k řemeslné tradici a jaru – všichni si mohli uplést pomlázku, vyrobit jarní dekorace nebo třeba vyzkoušet řezbářství. Také bylo možné ochutnat dobroty, které přichystali dobrovolníci z řad maminek a babiček, či si koupit med nebo domácí vajíčka. Dospělí návštěvníci zase mohli ochutnat víno a dětem připravili dobrovolníci ze Sokola Řečkovice řadu stanovišť se sportovními disciplínami a odměnou pro všechny účastníky.
Počasí nám vyšlo opravdu jarní a účast byla příjemně vysoká. Pro nás – pedagogy z MŠ i rodiče – bylo „vynášení Morany“ společnou akcí a momentem, kdy nás dětská radost z prožitého navrátila do vlastního dětství. Uvědomili jsme si, že nám všem je radostí i ctí pomoci dětem vytvářet nejkrásnější vzpomínky na společně prožitý čas.
Děkujeme za organizaci a pomoc muzice Dolnička, jejímu vedení, Sokolu Řečkovice, Městské policii a všem ostatním, kteří se zasloužili, že se akce vydařila a všem líbila.

Mgr. Momirova Andrea, ředitelka MŠ Paraplíčko Brno