Jednou z poskytovaných sociálních služeb brněnské Diakonie je Centrum denních služeb Brno, které je v provozu ve všední dny od 7 do 17 hodin. Nabízíme rodinné prostředí s denní kapacitou 7 klientů. Jsme bezpečným místem, kde poskytujeme přiměřenou podporu v aktivitách denního života. Jak to vypadá v praxi?
Povídáme si o tom, co se zrovna děje v přírodě, žijeme rytmem ročních období, oprašujeme vzpomínky, jak to bylo tenkrát za našeho mládí. Bavíme se u běžných domácích činností, hrajeme společenské hry, lámeme si hlavu nad kvízy, skládačkami a dalšími zajímavostmi. Zaměstnáváme ruce, jak to jen jde. Když někdo neví, rádi pomůžeme a ukážeme, jak na to. Kdy jste naposledy doma upekli koláč, zasázeli kytky, nebo smontovali ptačí budku? U nás se to děje, a není to nic neobvyklého.
Také pastelky a barvy jsou k dispozici všem, kteří chtějí malovat. Na balkoně a terase máme krásná, klidná zákoutí, místa, kde si každý může v klidu odpočinout a jen tak pozorovat měnící se zahradu. V letní sezóně sušíme bylinky, sklízíme plody minizahrádky a máme radost z vlastních výpěstků. Jako důležité vnímáme udržet se co nejdéle v pohybu. Proto chodíme na procházky do parku, na zmrzlinu nebo cvičíme uvnitř na židlích a rotopedu.

Posláním Centra denních služeb Brno je poskytování profesionální péče a podpory, zajištění smysluplného trávení času a přirozeného kontaktu lidem s příznaky syndromu demence od 27 let věku.

Více informací o službě a její kapacitě je možné získat telefonicky na čísle 731 640 553, případně e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo webu diakoniebrno.cz.

Magdaléna Šrubařová, PR/Fundraiser
Diakonie ČCE – středisko v Brně