V úterý 14. června se uskutečnila druhá virtuální exkurze do brněnského podzemí. S Ing. Alešem Svobodou jsme sledovali průzkum v okolí kostela sv. Jakuba, které až do josefínského období bylo po více než 400 let jediným brněnským městským hřbitovem. Omezený prostor a stálá potřeba dalších a dalších pohřbů nutila středověké brněnské radní řešit potřebu likvidace starých hrobů s exhumací původních pohřbených, aby na jejich místo mohli být pohřbeni noví. Pozůstatky v podobě kostí byly proto průběžně ukládány do krypt pod Jakubským kostelem i pod nedalekou kaplí sv. Mořice. Při průzkumu podzemí obou svatyň byly objeveny desetitisíce ostatků Brňanů. Díky malému kolektivu kolem Ing. Svobody se tyto pozůstatky podařilo pietně uspořádat do dnešní podoby Kostnice sv. Jakuba.
Ne vše, co bylo a je zajímavé, mohlo být na tomto druhém setkání řečeno a ukázáno. Využili jsme po skončení přednášky pochopení Ing. Svobody a smluvili s ním další pokračování, které bude věnováno dosud nevyřčenému tajemství této lokality. Vy, kteří máte všechny Svobodovy knihy o brněnském podzemí, přijďte rovněž. Ne vše se do nich vešlo a mluvené slovo lze jen těžko nahradit.
Přednáška se tedy uskuteční v úterý 13. září v 18. hodin opět na radnici. Takže neváhejte a vyhraďte si pro tento večer čas.
RNDr. Ivan Koláčný, předseda VNM ZMČ