V březnu máme svátek!

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a vzkazujeme – ani v březnu se s námi nudit nebudete, musíme přece březen – měsíc nás, čtenářů náležitě oslavit. Na čtvrtek 7. 3. od 16 hodin svoláváme děti, které se zapojily nebo ještě zapojí do naší celoroční čtenářské soutěže. Deník dobrodružství mezi knihami: Pokračujeme! je doprovodný program k celoroční výzvě naší knihovny. Zapojil ses do výzvy v knihovně a už si vedeš svůj čtenářský deník? Nebo máš ještě chuť začít, a pořád váháš? Přijď na workshop v řečkovické knihovně a nezapomeň si přinést svůj deník. Co se tam bude dít? Zhodnotíme naše zkušenosti s vedením deníku. Povíme si, jak můžeme deník ještě vylepšit. Nápad si podle svého návrhu vytvoříš ve svém deníku. Program je vhodný pro děti od 7 do 12 let.

Před Velikonocemi přijďte s dětmi hledat velikonoční zajíčky. Schovali se v dětském oddělení a čekají, až je děti najdou. Každé dítě s aspoň jedním úspěšným úlovkem dostane omalovánku a malou sladkou odměnu. Tak tedy 14. 3. mezi 15. a 17. hodinou na viděnou.
Během března a dubna si můžete, děti i dospělí, prohlédnout zábavnou a vtipnou výstavu o Knihožroutech spisovatelky Kláry Smolíkové a ilustrátorky Báry Buchalové. Prostě březen jako vyšitý – všude knížky, kam se podíváš. 
Ještě se jen krátkou obrazovou vsuvkou vracíme ke křtu nových knížek, připojujeme pár momentek s panem starostou Viskotem a kupou krásného čtení, které se opět hned během odpoledne rozpůjčovalo. Tomu říkáme efektivně vynaložené peníze! Ještě jednou moc děkujeme za dar naší městské části, že na vás myslí.
A jaké čtecí tipy jsme si pro vás připravily? Pojďme na to.
Kruh Michala Šandy. Pokud se rozhlédneme dokola, zjistíme, že máme kolem sebe spoustu kulatých věcí. Leporelo se čtyřveršími, v nichž hrají hlavní roli fotbalový míč, kompas, hodiny, pizza, talíř nebo gramodeska. O malém básníkovi Milana Ohniska. Víte, co je poezie? Přichází k vám malý básník a jeho velká dobrodružství se skřítkem Vítkem, ptáky, anděly, Múzami, a dokonce i dračí lodí. Na ní se náš malý hrdina nadšeně plaví, dokud… Inu, dokud si nepřečtete, jak to celé dopadlo. Srdce & Hlava. Příběh o přátelství Nishi Singhalové. Srdce & Hlava je kniha, která upozorňuje na výhody bytí teď a tady a souladu rozumu a citu. Je určená nejmenším čtenářům i dětem, které ještě číst neumí. Důležitou zprávu v ní však mohou objevit také jejich rodiče. Vlčí les Nory Brechové. Heda je na návštěvě u dědečka v domě stojícím na okraji tmavého lesa. Při sbírání dřeva na oheň získá Heda dojem, že v lese někdo je. Zvědavost převáží nad obavami a Heda se o tajemném obyvateli lesa vydá zjistit pravdu. Trochu tajemný, trochu dobrodružný, ale hlavně nesmírně hřejivý příběh o tom, jakou silou může být přátelství.
Divné děti a smutná kočka Petry Soukupové. Druhá kniha série Klub divných dětí. Mila s Petrem jsou pořád divní a pořád se spolu kamarádí. Poslední týden prázdnin tráví s Milinými rodiči na chalupě na venkově, kde se seznámí s dětmi od sousedů – Luisou a jejím bratrem Eliášem, který má problém zapadnout do nějakého kolektivu. Pak se ale u nich na zahradě objeví zvláštní kočka, kterou nikdo nepostrádá. Děti začnou společně pátrat, komu kočka patří, a dozvídají se zvláštní věci – o světě i samy o sobě. Jestli tohle čteš Kereen Gettenové. Když byla Brie malá, hrávala si s mámou na hledání pokladu. Máma jí schovávala poklady po celém městečku a Brie po nich pátrala. Jsou to tři roky, co máma zemřela. Největším pokladem se pro Brie staly právě tyto vzpomínky. V den Briiných dvanáctých narozenin se však ukáže, že pro ni máma přichystala ještě jedno překvapení: sérii dopisů, které mají Brie zavést na její poslední cestu za pokladem. Rádio Zapomenutých Anji Portinové. Alfréd žije sám. Na maminku si moc nepamatuje a táta je pořád někde na služební cestě. Připadá si zapomenutý, když tu mu jedné noci kdosi schránkou na dopisy vhodí do bytu teplé ponožky a svačinu. Alfréd vypátrá, že tajemnou doručovatelkou je Amanda, u níž na půdě najde staré zapomenuté rádio. K tajnému nočnímu vysílání pro všechny děti, na které nikdo nemyslí, už zbývá jen krok.


Čaroděj: imaginativní román Colma Tóibína. Román sleduje osudy Thomase Manna, jedné z nejuznávanějších a současně nejrozporuplnějších postav evropské a světové literatury. Vypravěčské mistrovství, vtip a empatická představivost autora se vtiskly do příběhu muže, který většinu svého dospělého života strávil za psacím stolem nebo na procházkách se svou ženou. Hluboce intimní momenty jsou dokonale vyváženy scénami z velkého světa. Čokoládová krev Radky Denemarkové. Široce koncipovaný román proplétá osudy tří osobností 19. století – Johna D. Rockefellera, George Sandové a Boženy Němcové. Autorka konfrontuje životy těchto tří lidí ne kvůli nim a historii, ale kvůli tématům, která se od té doby v různých podobách stále opakují – svoboda žen, bezohledná moc peněz a neviditelnost chudoby, velikost světa a malost jednoho národa a neporazitelná síla umění. Frankie Jochena Gutsche a Maxima Lea. Richard Gold se na svůj odchod z tohoto světa pečlivě připravil. Již má oprátku kolem krku, když si všimne vyhublého kocoura, který sedí na parapetu a sleduje jeho počínání. Za takových okolností je těžké brát si život. Tak začne přátelství dvou ztroskotanců, z nichž alespoň jeden pevně věří v životní happy end. Kronika zapomenutého kněze aneb Hříchy na templářské tvrzi v Čejkovicích Nadi Horákové. Komtur Eco se chystá na předání majetku, který patřil templářům, Jindřichovi z Lipé a johanitům. Současně však řeší zločiny a přečiny, které se na čejkovickém majetku stanou. A že jich není málo! Kam a proč se ztratil Jan Šekvic, majitel dvora Šatrapky? A vyřeší se dávno zapomenutá tragédie na statku Dolina, který dodnes obchází duch templáře Čirose? Nesčetně hvězd Muriel Barberyové. Román dějově předchází románu "Růže sama". Když mladý Haru Ueno pozoruje sníh padající na kameny v potoce, tuší, že v jeho životě bude hrát velkou roli harmonie: už napořád bude hledat a ctít krásu tvarů. Opustí rodné město Takajama a stane se uznávaným obchodníkem s uměním. Z New Yorku do Brna: mimořádně vtipná i politicky nekorektní zpráva o dnešním bláznivém světě Tuvii Tenenboma. V Česku oblíbený spisovatel dokáže odkrývat nešvary dnešního světa jako málokdo. Léta jezdí po planetě z místa na místo a sleduje proměny společnosti. Děje se to skoro všude. V New Yorku, Berlíně, Sydney, Tel Avivu.
Naši milí literární gurmáni, slavte s námi celý měsíc s dobrou knížkou, dobrou kávou, dobrým slovem i s milým úsměvem. Máme vás rády.

Mgr. Jitka Fukalová, Michaela Topinková a Sabina Morysová, DiS.
Pobočka KJM Kolaříkova