BŘEZEN 1924

Březen, za kamna vlezem. Na začátku března před 100 lety v Brně hodně sněžilo a teplota se držela pod nulou. Ale již po pár dnech se oteplilo, přišla obleva a noviny popisují brněnské ulice jako plné “moře bláta, o něž se nikdo nestará”.

V březnu se několikrát objevila v novinách zpráva ohledně debat o výstavbě krematoria v Brně. Tyto úvahy probíhaly již od počátku 20. století, roku 1911 byla v Brně založena pobočka vídeňského spolku Die Flamme, v roce 1921 vznikl spolek Krematorium. A ač v únoru 1923 bylo vybráno místo u Ústředního hřbitova, kde se roku 1926 opravdu brněnské krematorium postavilo, tak v březnu 1924 zazněly požadavky na vybudování krematoria na Špilberku, či Kraví hoře.

V březnu vydalo Ředitelství pošt a telegrafu v Brně po dvou letech nový telefonní seznam. Na Moravě bylo tehdy 16 185 telefonních stanic, ve Velkém Brně pak 7 917 stanic.

Dne 2. března 1924 uplynulo 100 let od narození význačného hudebního skladatele Bedřicha Smetany (+12. května 1884). Toto výročí se připomínalo i v cizině. Prodaná nevěsta se hrála například v Berlíně či Madridu, zde představení navštívil i celý královský dvůr. Samozřejmě jsme si výročí připomněli i my v Brně. Například zemské četnické velitelství pro Moravu v Brně uspořádalo v sobotu 8. března slavnost, kde zahrálo kvarteto státní hudební konzervatoře.

Dne 7. března v dopoledních hodinách proběhly v Brně oslavy 74. narozenin prezidenta Masaryka. Zahrála se předehra ke Smetanově Libuši, zazněly proslovy, zpíval pěvecký sbor. Vojíni pěšího pluku předvedli tělocvičné ukázky.

Dne 18. února se konala v zemské nemocnici (dnes FN u sv. Anny) ustavující valná hromada Spolku českých lékařů v Brně. Sešlo se 168 lékařů z Brna a okolí.

Dne 20. března byl v Brně v Akademické kavárně založen hádankářský a křížovkářský kroužek Kabrňáci. Možná trošku povytáhnete obočí, co to je. Ale tento spolek existuje dodnes, tedy 100 let! Dnes sídlí v Králově Poli, členové se pravidelně schází v restauraci Plzeňský dvůr a pořádají zde turnaje v řešení hádanek. A opravdu se jim daří. Patří k nejúspěšnějším hádankářským kroužkům v Česku.

Dne 22. března zemřel v Berlíně sociálnědemokratický politik, předseda vlády (1919–1920) a novinář Vlastimil Tusar (*23. října 1880, Praha). Do Brna přišel Tusar v 23 letech a pracoval jako redaktor v Rovnosti. S naší městskou částí je spojen víc, než možná víte. V roce 1927 po něm bylo pojmenováno řečkovické náměstí – Tusarplatz / Tusarovo náměstí, které od roku 1991 známe jako náměstí Vojtěšky Matyášové.
Lidové noviny se v souvislosti s jeho úmrtím poměrně podrobně věnovaly jeho životu. Byl uveřejněn i článek, jak se Tusar před 20 léty stýkal v Řečkovicích s básníkem S. K. Neumannem a skupinou mladých literátů. Později jezdil Tusar s rodinou na letní byt do vilky u lesa v Mokré Hoře.

V neděli 23. března se konal již 5. ročník Běhu Brnem. Celkem 66 závodníků odstartovalo u Besedního domu na Husově a cíl byl na náměstí Svobody.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková