Vážení a milí literární gurmáni,

už je to tu! Slavíme vaše skvělé výsledky za loňský rok. Už je známe a rády se s vámi o ně podělíme. Takže trocha čísel a statistiky. Posledních pět let jdeme stále vzhůru. Ze 34 poboček Knihovny Jiřího Mahena jsme se umístili na krásném 5. místě v počtu čtenářů, je vás 1900, 1412 dospělých a 488 dětí. Hrozně moc nás těší, že se u nás dveře netrhnou, protože se musely 21 517x otevřít. Víte, co to znamená? To znamená, že tolikrát jste nás poctili svou návštěvou. A kolik knížek jste si půjčili? Přes 60 000, a jen pro vaši představu, je to, jako kdyby se každá naše knížka půjčila třikrát. Uspořádali jsme besedy pro 2805 dětí a 696 z vás se přišlo podívat na některou z našich akcí. To nás, knihovnice, hřeje u srdce a vykouzlí úsměv na tváři. A hlavně to svědčí o tom, že my, Řečkovičáci, vážně rádi čteme a knížky jsou pro nás opravdovým pokladem.
Čísla jsou čísla, ale my za nimi vidíme každého jednoho z vás. Však víte, že máme s vámi skvělé vztahy a vždycky si hezky popovídáme. Pečlivě si zapisujeme vaše tipy na knížky, které jste u nás nenašli a chtěli byste je dokoupit. Jak jsme psaly v lednové Řeči, letos máme ještě více peněz, tak to bude velká radost, až vyrazíme do knihkupectví.
A další nové výzvy a těšení jsou před námi. Ve čtvrtek 22. 2. v 16 hodin se sejdeme se všemi rodiči a dětmi od 0 do 3 let. Připravily jsme pro vás pestrý program se čtením To by chtělo – leporelo! Zveme všechny rodiče a děti z naší BOOKSTARTOVÉ rodiny i všechny další, kteří by se k nám chtěli přidat. Budeme si číst a prohlížet spolu s vámi leporela z naší bohaté nabídky.
Už skoro samozřejmostí je pravidelná Knihokavárna. Na výbornou kávu, kterou připravuje pan místostarosta Hrůza, se můžete těšit v úterý 20. 2. od 15 do 17 hodin. A při té příležitosti můžete posedět a prohlédnout si zajímavou knížku nebo časopis. Tentokrát spojíme posezení u kávy s relaxem pro vás, dospělé. Můžete si pro sebe vybarvit mandalu nebo někomu jinému obrázkem udělat radost.
Ještě během února si můžete prohlédnout výstavu fotografií Bike park pod mostem, tak neváhejte, jsou to úžasné momentky kluků, kteří milují kolo a adrenalin.
Poslední pozvánka je na začátek března. Na čtvrtek 7. 3. od 16 hodin připravila Marcela Horáčková další inspirativní workshop k celoroční soutěži čtenářských deníků. Přivítáme všechny děti, pro něž je psaní zážitků z knížek vášní a koníčkem.
Velkou fantazii prokázaly děti z místních základních škol, které se zúčastnily 8. ročníku literární a výtvarné soutěže Jižní Morava čte. Tato soutěž je pro děti z celé jižní Moravy. S výsledky, jak se naše děti umístily, vás seznámíme v příští Řeči. Téma bylo krásné – „Nekonečný svět fantazie“, prostě téma „jedna báseň“.
Fantazii, příběhy, radost i napětí můžete najít i v našich tipech na čtení.


Bertík Pom a velké hromobití Daniely Drescherové. Mnoho let a mnoho zim už žije jablečný skřítek Bertík Pom ve svém útulném domečku. Když se jednoho dne přižene velká bouřka, až se jeho jabloň celá třese a ohýbá, Bertík se neohroženě pustí do záchrany svých přátel. Kronika lesa: případ ztracených ježků Martina Máje. Detektivní příběh z lesa, ve kterém nespravedlivě obviněný krtek pátrá po skutečném pachateli. O napětí a překvapení v něm není nouze. O kočičce, které musíš občas poradit Josefa Kopečka. Kočička Ajka se vydává na cestu k moři. Při putování se dostává do neznámých pohádkových městeček. V těch na ni čekají různá dobrodružství, ale především je nucena učinit mnoho rozhodnutí, podle kterých se bude její putování odvíjet dál. Tato rozhodnutí za ni však musí udělat čtenář, respektive posluchač, kterému bude pohádka předčítána.
Bílá vlčice Vanessy Walderové. Když na svět přijde maličká vlčice, dostane jméno Pětka. Smečka ji chrání a učí odvaze. Jenže jednoho dne přijde pohroma, která ji připraví o domov. S přítelem havranem se vrhá do světa nebezpečí a dobrodružství. Kniha inspirovaná skutečným příběhem jedné vlčice nabídne spoustu informací a zajímavostí o životě vlků. D aneb příběh dvou světů Michela Fabera. Dhikilo se narodila v zemi, která formálně neexistuje, ale snaží se cítit jako doma v Cawber-on-Sands, malém městečku na pobřeží Anglie. Vše zvládá až do dne, kdy se z každého slova, které ho předtím obsahovalo, ztratí písmeno D. Pro jeho záchranu se Dhikilo vypraví společně se záhadným profesorem a jeho fenkou do země Liminus. Jazyková fantasy o dívce, která se nenechá spoutat temnými silami, pokračuje v tradici Letopisů Narnie. Nejhorší mazlíčci na světě Davida Walliamse. Sbírka deseti příběhů o nejbláznivějších domácích mazlíčcích. Zapomeňte na roztomilé čumáčky, tohle bude přehlídka zvířecích výstředností. Najdete tu zvířata hodná i zlá, mazlíčky velké jako dům i bestie, které vás slupnou jako malinu.
Hodiny Iana McEwana. V době, kdy svět stále ještě počítá náklady 2. světové války a spustila se železná opona, obrátí se život jedenáctiletého Rolanda Bainese vzhůru nohama. Dva tisíce kilometrů od matčiny ochranitelské náruče, uvězněný v internátní škole, přitahuje svou zranitelností učitelku klavíru slečnu Miriam Cornellovou, jež v něm zanechá jizvy i vzpomínku na lásku, která nikdy nezmizí. Když ho pak jeho žena náhle opustí a on zůstane sám s malým synkem, musí čelit realitě své neklidné existence. Kdosi buší na dveře Håkana Nessera. Kniha obsahuje tři krátké romány. Příběhy jsou zcela odlišné, ale všechny se odehrávají v Maardamu a okolí, tedy ve světě, který Nesser stvořil pro sérii svých deseti knih o inspektoru Van Veeterenovi. Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi: veselé historky z cest po Číně a Taiwanu Dominiky Sakmárové. Autorka, tehdy studentka sinologie, ve více než sedmdesáti krátkých kapitolách přibližuje situace, které zažila během pobytu v Číně a na Taiwanu, a seznamuje čtenáře s tamější realitou. Píše nejen o nesnadných pokusech začlenit se, ale zaznamenává i příhody, které zažila s jinými studenty, zahraničními i místními. Humorné historky celou knihu odlehčují. Glosovány jsou rovněž odlišnosti mezi evropskou a asijskou kulturou. Město v mlze Jaroslava Konáše. Robin Verner pracuje v reklamní agentuře, zároveň má i spisovatelské ambice. Nečekanou nabídku vést kurzy tvůrčího psaní na gymnáziu v horském městečku Rozklava tak bere jako příležitost uspořádat si život a napsat další knihu. Jenže Rozklava je zvláštní a záhadné místo, kde se doslova zastavil čas. Robinova pracovní dovolená nabere nečekané obrátky a brzy se změní v hrůzostrašný zážitek. Podnikavá dívka Ruth Ware. Hanna byla na studiích ovlivněna bohatou a divokou spolužačkou April. Ta za záhadných okolností zemřela a jako viník byl označený vrátný z Oxfordské univerzity. O deset let později vyplouvá na povrch nová skutečnost, s největší pravděpodobností svědčící o Nevillově nevině. Hanna se musí znovu sejít s bývalými spolužáky a pokusit se rozplést tajemství Apriliny smrti. Co když se ale vrah ukrývá mezi nimi?


Těšíme se s vámi na viděnou a přejeme pěknou počtenou. 
Mgr. Jitka Fukalová a Sabina Morysová, DiS.
pobočka KJM Kolaříkova