ÚNOR 1924

Rok 1924 byl stejně jako ten letošní přestupný, únor měl tedy 29 dní.

Dne 1. února vyhrál československý státní stavební los číslo 366 1 milion Kč. Zajímavé, a dnes asi nemožné bylo, že o výherci se jmenovitě psalo v Lidových novinách. Šťastným výhercem byl četnický strážmistr Kolář z Eseně (dnes na Ukrajině). Výhra byla vyplacena v hotovosti a Kolář oznámil své vystoupení z četnické služby.

Dne 3. února zemřel americký prezident Thomas Woodrow Wilson (*28. prosince 1856). Funkci 28. amerického prezidenta zastával v letech 1913-1921. Byl nositelem Nobelovy ceny míru (1919). Po 1. světové válce inicioval vznik Společnosti národů, ale Spojené státy se členem nikdy nestaly. Ke vzniku samostatného Československa se stavěl zpočátku odmítavě, prosazoval totiž velkou federaci malých států ze střední, východní a jihovýchodní Evropy. Přesto byl u nás velmi populární, jeho jménem byly zvány ulice, náměstí a další místa v mnoha našich obcích. Hlavní vlakové nádraží v Praze neslo jeho jméno v letech 1919-1940 a
1945-1953. V Brně máme dodnes v městské části Žabovřesky Wilsonův les (v době vlády soudruhů Jiráskův les), mívali jsme i Wilsonovo náměstí (dnes ulice Nádražní).

Dne 4. února skončily ve francouzském městě Chamonix 1. zimní olympijské hry, které započaly 25. ledna. Účastnilo se jich 258 sportovců z 16 zemí. Na první českou medaili ze zimních olympijských her jsme si však museli počkat až do roku 1968, kdy ve francouzském Grenoblu zvítězil ve skoku na lyžích Jiří Raška.

Dne 8. února se narodil Josef Hasil, známý jako Král Šumavy. Po válce nastoupil k SNB a sloužil na hranicích. Po komunistickém převratu si uvědomil, že stojí na straně zla, a začal pomáhat lidem při útěku přes hranice do západní Evropy. Brzy byl odhalen a prokurátorem Karlem Vašem, odpovědným např. za justiční vraždu Heliodora Píky, odsouzen na 9 let. Naštěstí se mu hned po půl roce povedlo uprchnout a dostal se do Západního Německa. Začal pracovat pro CIA a dál pomáhal převádět uprchlíky přes hranice. Později odešel do Chicaga, kde 30 let pracoval jako kreslič pro automobilku General Motors. V USA 15. listopadu 2019 zemřel.

Dne 15. února se narodil hudební skladatel, zpěvák, herec, klavírista, výtvarník a vystudovaný právník Jiří Šlitr. Výrazně ovlivnil českou populární hudbu, společně s Jiřím Suchým a Ferdinandem Havlíkem založili roku 1959 divadlo Semafor. Tohoto všestranného umělce si můžeme připomenout třeba ve filmech Kdyby tisíc klarinetů či Zločin v šantánu. Zemřel předčasně 26. prosince 1969.

Jen o 4 dny později, dne 19. února, se narodil filmový režisér a scenárista František Vláčil (+27. ledna 1999). Asi všichni znají jeho filmy Markéta Lazarová a Údolí včel, právem filmovými odborníky považované za vrcholná díla české kinematografie.

Dne 23. února zemřel první český starosta Brna Karel Vaněk (*28. ledna 1866 v Černém Kostelci). Pohřeb se konal 27. února v 15 hodin. Pohřbu se zúčastnili brněnští zastupitelé, zástupci státních a zemských úřadů i úředníci. Na Ústřední hřbitov prošel brněnskými ulicemi velký průvod.

Dne 26. února začal v Brně vycházet sportovní týdeník Slavia, redakce sídlila v Besedním domě. Odpovědným redaktorem byl Valtr Koch (*25. ledna 1896 - +27. prosince 1971), který by všestranným sportovcem. Začínal jako brankář hokejového mužstva SK Achilles už v únoru 1911, což byl jeden z prvních hokejových klubů u nás. V roce 1914 se umístil na 3. místě v přeboru moravských středních škol v krasobruslení. Po 1. světové válce dál pokračoval s hokejem, byl brankářem ve fotbale, hrál tenis. Organizoval a propagoval sport žen. Za nacistické okupace byl hned 1. září 1939 zatčen, vězněn byl na Špilberku, v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald, odkud byl propuštěn v roce 1941.

A tato zpráva, ač to na první pohled nevypadá, byla myšlena naprosto seriózně. “Soustrastný projev černochů k úmrtí Leninovu. Vláda SSSR obdržela po skonu svého vůdce několik tisíc soustrastných projevů ze všech končin světa. Jedna z nich je zajímavá. Došla z Nového Yorku a jejím odesílatelem není nikdo jiný než zatimní president Afriky černoch Marcus Harwey, který jménem 400 milionů černochů celého světa tlumočí hluboký žal nad nenahraditelnou ztrátou, jež postihla Sovdepii*. Mimo afrického presidenství má Harwey ještě jinou funkci. Je hlavním předsedou všesvětového sdružení pro zlepšení postavení černochů.” * Pojmenováním sovětského Ruska bylo Sovdepie. Vychází ze zkratky „sovdep“ pro Sovět lidových poslanců.

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková