29 Krasojízda fotoSmolná sezona pro řečkovické krasojezdce, do nejužší světové špičky však patří Tomáš Gruna a Jakub Mašek pod vedením trenérky Jany Horáčkové získali na mistrovství světa ve Skotsku 5. a 10. místo, 5. a 6. místo pak v celkovém pořadí Světového poháru.
Největší cyklistickou akci všech dob hostilo skotské město Glasgow ve dnech od 3. do 13. srpna 2023. Vůbec poprvé se rozdávaly duhové trikoty mistrů světa ve všech cyklistických disciplínách, s výjimkou cyklokrosu. Sálové cyklistice, krasojízdě a kolové, patřily v programu poslední tři dny.
Krasojízdu reprezentovali dlouholetí svěřenci Sokola Řečkovice Jakub Mašek a Tomáš Gruna v kategoriích dvojic, Jakub Mašek startoval i v jednotlivcích. Konečný výsledek 89,37 znamenal pro českou dvojici páté místo a trochu zklamání. Po 4. a 5. místě z mistrovství světa 2021 a 2022 chtěli z pozice papírově slabšího soupeře zaútočit na medailové pozice. Na místě se borci popasovali se sérií technických potíží, tu poslední těsně před závodní jízdou ale odhalit nemohli. Se svým výsledkem spokojeni nebyli, obsadili 5. místo. Nešťastná série událostí se však promítla i do závodu jednotlivců, Jakub Mašek startoval jen dvě hodiny poté. Na loňské 5. místo se mu ve Skotsku nepodařilo navázat. Z napsaných 170,40 bodů zajel pouhých 132,19 bodů a skončil na desátém místě. „Letos opravdu chybělo trochu sportovního štěstí,“ uzavírá Mašek.
Finále Světového poháru hostilo poslední listopadový víkend belgické Merelbeke. Po třech kolech ve Frankfurtu nad Mohanem, v německém Bruckmühlu a maďarské Kisvardě se čeští reprezentanti měli poprat o nejlepší příčky v celkovém hodnocení SP. Jakub Mašek ve své jízdě dvakrát zaváhal (140.48 b.), ale na výsledné 6. místo v závodě to nemělo vliv. Celkově 5. pozice ve světovém poháru je pro Maška zatím nejlepším výsledkem v kariéře po třech 6. místech z let 2018 a 2019. Ve dvojici s Tomášem Grunou se finálového závodu bohužel nezúčastnili, v celkovém pořadí jim však patří 6. místo.

Čeští krasojezdci tak uzavřeli úspěšnou, přesto trochu smolnou sezonu 2023.

Jan Mašek
TJ Sokol Řečkovice, oddíl krasojízdy