LEDEN 1924

Tak tu máme nový rok, rok 2024. Vlastně moment, vždyť my v naší pravidelné rubrice cestujeme časem. Takže začněme točit pomyslnými hodinkami v protisměru: 2023…, 2015…, 2013…, 2010…, 2000…,1989…,1985…, 1968…, 1966…, 1964…, 1948…, 1938…, 1924. Stop! Rok 1924, to je ten rok, co nás zajímá. To je ten rok, na který budeme letos, přesně po 100 letech, vzpomínat.

Roku 1924 vychází například tyto knihy: Krakatit Karla Čapka, Krvavý román Josefa Váchala, Pekař Jan Marhoul Vladislava Vančury a Thomas Mann vydává Kouzelný vrch.

Písničku roku 1924 složil úspěšný a velmi oblíbený autor své doby Karel Hašler. Byla to „Když mě má panenka nechce ráda mít“.
Tohoto roku se začalo budovat původní brněnské letiště v Černovicích. První letadlo zde přistálo v květnu 1926. Od 20. let minulého století spojovaly letecké linky Brno s Prahou, Bratislavou, Košicemi, Zlínem, Piešťany, Užhorodem, Bukureští, Sarajevem a Záhřebem. Během druhé světové války letiště využívala Luftwaffe. Později sloužilo naší armádě a aeroklubu.
V Jundrově, Líšni a v Horních Heršpicích byly před 100 lety založeny fotbalové kluby.
Založen byl v Brně rovněž SPORTING-CLUB, který na Lažanského náměstí (dnes Moravské náměstí) provozoval obchod se sportovními potřebami. Zboží zde mohli zakoupit zájemci z řad fotbalistů, hokejistů, lyžařů, tenistů, skautů, turistů i dalších sportovců.

Hned začátkem roku, 3. ledna umírá v nedožitých 24 letech básník Jiří Wolker (* 29. března 1900).
Některým se jistě vybaví jeho verše, které známe ze školy:
„Poštovní schránka na rohu ulice,
to není nějaká lecjaká věc.
Kvete modře, lidé si jí váží velice, …“

Dne 17. ledna se narodila sochařka a medailérka Marie Uchytilová-Kučová (+16. listopadu 1989). Byla autorkou československé jednokorunové mince, kterou asi mnozí pamatujeme. je na ní vyobrazena klečící žena, sázející lípu. Ač byla mince ražena v temných komunistických 50. letech (mincí se platilo od roku 1957), tak na ní sochařka zobrazila politickou vězenkyni, devatenáctiletou Bedřišku Synkovou (skautka, odsouzená za vedení skautského oddílu!). To ovšem rudověrní soudruzi neodhalili. Od šedesátých let začala sochařka pracovat na pomníku lidických dětí. Bez objednávky, jen s pomocí manžela modelovala sochy 82 zavražděných lidických dětí. Komunistický režim ale o pomník neměl zájem. Sousoší bylo instalováno až v 90. letech. Je smutné, že tato paní zemřela pouhý den před 17. listopadem 1989, asi by měla z pádu režimu radost.

Dne 21. ledna zemřel komunistický politik Vladimír Iljič Lenin (* 22. dubna 1870), vlastním jménem Uljanov. Po bolševickém převratu v Rusku se stal předsedou revoluční ruské vlády, později nejvyšším představitelem Sovětského svazu. Ač jeho otec byl zámožný ředitel gymnázia, který usiloval o demokratizaci a vzdělání všech obyvatel Ruska, Lenin se stal vedoucí postavou extrémně levicového hnutí, vůdcem bolševiků. Organizoval tzv. Rudý teror, masové zatýkání a popravy v září a říjnu 1918. Odhady historiků jsou až 200 000 zavražděných. A to byl jen začátek. Nechal vyvraždit donské kozáky a jejich rodiny (až 500 000 osob), rolníky z protibolševických povstání (až 240 000 osob), církevní hodnostáře a další. Zavedl popravy bez soudu jako standardní metodu. V Moskvě ho ale uctívají dodnes.

Dne 25. ledna začaly 1. zimní olympijské hry ve francouzském městě Chamonix. Trvaly do 4. února a původně byly označovány jako Týden zimních sportů. Až následujícího roku byly pro svůj úspěch na 8. olympijském kongresu konaném v Praze zpětně uznány jako 1. zimní olympiáda. A zde česká stopa v historii zimních olympiád nekončí, neboť jejich pravidelné pořádání navrhoval už roku 1899 český sportovec a sportovní organizátor Josef Rössler-Ořovský (*30. června 1869 Praha - +17. ledna 1933 Praha).
A jako perlička výsledek nominačního hokejového utkání Československo – Kanada 0:30!

Dne 29. ledna proběhla v Brně ustavující schůze Moravské přírodovědecké společnosti.

Dne 29. ledna vznikla připojením šesti moravských měst a obcí k Moravské Ostravě tzv. Velká Ostrava.

Lidové noviny uveřejnily 29. ledna následující výzvu: “Hledaný podvodník. František Burget z Řečkovic, 23letý kamenický pomocník, nyní bez zaměstnání a neznámého pobytu, spáchal v poslední době v Brně a okolí řadu podvodů vylákáním šatstva a látek na šaty. Při dopadení buď odevzdán bezpečnostním orgánům.”

Malá ukázka toho, co bylo a je Rusko zač. Lidové noviny otiskly 4. ledna 1924 následující zprávu: „Ruské korunní klenoty v Americe. Z Washingtonu se hlásí, že na celnici v Novém Yorku leží značná zásilka drahých kamenů, jichž cenu má komise znalců určiti. Podle znalců nelze pochybovati o tom, že drahokamy pocházejí z carských korunovačních klenotů a že je bolševická vláda poslala do Ameriky, aby jich prodejem posílila tamní komunistické hnutí i umožnila nákup některých nutných potřeb pro sovětské Rusko.“ Vraždili a okrádali mrtvé už před 100 lety…

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.
Mgr. Dana Malíková