09 Literární chuťovky foto 2Co je u nás nového?

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a doufáme, že se vám dobře daří. Posíláme vám každoměsíční porci akcí, aktualit a krásného čtení. Několika fotografiemi se ještě vrátíme k říjnovému workshopu Deník dobrodružství mezi knihami. Je to celoroční soutěž pro děti, je to snaha o to, aby si děti dokázaly utřídit myšlenky o přečteném, aby se zamyslely, co jim kniha přinesla, prostě aby se dobře naučily to, co my literární gurmáni umíme, aniž to leckdy víme. Soutěž a workshop vymyslela a vedla naše čtenářka Marcela Horáčková – a byla to mimořádně vydařená akce. Děti si čtenářské deníky, které od nás dostaly, nejen krásně vyzdobily, ale dozvěděly se i spoustu zajímavých informací k deníku samotnému – jak jej vést, na co se soustředit apod. Další workshop nás čeká v lednu, datum ještě upřesníme, a už teď se na děti moc těšíme.
V každém ročním období, tedy čtyřikrát do roka, pro děti i hravé dospělé připravujeme rukodělný výrobek „na doma“. Podzimní tvoření je věnováno papírové skládačce, děti si mohou vyrobit malého černého havrana. Sety k výrobě „na doma“ jsou k dostání zdarma u nás v knihovně. Přijďte si pro ně kdykoli během měsíce a vyrobte si krásnou papírovou hračku, která může sloužit i jako originální záložka do knížky.
Ve čtvrtek 23. 11. 2023 v 16 hodin se sejdeme u Čtení pro děti. Zveme všechny děti 3–6 let a jejich rodiče na hravé odpoledne, budeme si číst a vyrábět z časopisů Puntík, Tečka a Raketa. Spojíme tak dohromady naše oblíbené akce pro děti – BOOKSTART a Jižní Morava čte. V BOOKSTARTU jde o to číst dětem v co nejútlejším věku a nepolevovat ani později a Jižní Morava čte je literární a výtvarná soutěž pro děti na různá témata. Ta letošní má název „Nekonečný svět fantazie“ - a děti mohou psát i kreslit. Podrobné informace o obou projektech vám rády řekneme, až se uvidíme.
Dětem i dospělým je určena listopadová výstava Umělecké styly – tahák, jak na to! Pletou se vám jednotliví malíři i umělecké styly? Na naší výstavě se naučíte pár fíglů, jak a podle čeho jednotlivé autory od sebe rozeznat. Určitě přijďte, je to zábavné i poučné.
Listopadová Knihokavárna bude, jenom ještě není stanoveno pevné datum. Sledujte, prosím, plakáty ve výloze a kdo z vás je na sociálních sítích, tak facebookovou stránku Řečkovic.


09 Literární chuťovky foto 1A nyní již k tipům, které pro vás máme z posledních novinek.
Když se les probouzí Kathrin Wesselové a Sandry Grimmové. Je ráno a malého čmeláka lechtá na bříšku sluneční paprsek. Poznejte spolu s ním les a jeho obyvatele – od podzemních nor až po hnízda v korunách stromů. Krásná kniha ke společnému čtení. Kuna z Brna Markéty Pilátové. Malá Marta, kuna z brněnských Lužánek, má pro strach uděláno. Zrovna když byla přijata do Bandy kuních rošťáků, dozví se, že táta s mámou odjíždí na rok do Španělska a Marta bude muset k babičce do Bukovic, mezi kuny lesní. Nejdříve má – jako správná kuna skalní – problém do nového společenství zapadnout. Když jde ale babičce a nové kamarádce o život, použije Marta všechny válečnické triky vyčtené z chytrých knih, jen aby své blízké zachránila. Vtipné vyprávění je okořeněno brněnským hantecem. Nevrlý Ruda Suzanne Lang. Opičák Ruda je naštvaný na celý svět. Sluníčko moc svítí, obloha je příliš modrá a banány? Banány jsou přehnaně sladké! Jak se s tím má vypořádat? Humorný příběh dětem ukazuje, že nejlepší je umět si svou špatnou náladu přiznat a přijmout ji.
Amari a Velká hra B. B. Alstona. Druhá kniha fantastické série Amari. I další rok na Úřadu pro nadpřirozené záležitosti je pro Amari krušný. Dívenka má práce nad hlavu, a tak odmítne nabídku vést tajnou Ligu čarodějů. Tím dostane šanci další čaroděj, který má s Ligou nebezpečné plány, a to Amari nemůže dopustit. Začíná Velká hra, soutěž, v níž se rozhodne, kdo se stane následníkem Nočních bratrů a kdo rozhodne o budoucnosti všech čarodějů. Deník jedné páťačky Sary Shepardové. Deník jedné páťačky o starostech s kamarádstvím a životem vůbec. Penny se tolik těšila do páté třídy, ale najednou nechápe, proč se se její kamarádka tak změnila. A proč se máma chová tak divně? Možná je načase sebrat odvahu a postavit se věcem čelem. Noční slunce Jiřího Březiny. Malá Katka nezažívá právě nejšťastnější období. Po smrti maminky zůstala sama s tátou, a navíc se z města přestěhovali na venkov. Nový dům je velký a prázdný a Katce je smutno. Když se z nedalekého lesa začne ozývat zvláštní volání, Katka s překvapením zjistí, že ho obývají bytosti, které znala jen z pohádek.
Dívka s hodinovým strojkem: historická detektivka z Francie 18. století Anny Mazzoly. Paříž, rok 1750. Uprostřed kruté zimy přichází do domácnosti vyhlášeného hodináře a jeho talentované dcery nová služebná jménem Madeleine. Žena má za sebou temnou minulost a před sebou nebezpečný úkol: výměnou za naději na nový život pro sebe a svého nemocného synovce má odhalit pravdu o hodinářových experimentech. Když se z pařížských ulic začínají ztrácet děti, Madeleine vytuší, že se připletla k rozsáhlému spiknutí. Dýchej za mě Evy Střihavkové. V románu ožívá intimní portrét dvou žen na pozadí Velké války. Evě Střihavkové se podařilo zachytit svědectví nejen o nelehké době, ale i o nerovnoprávném postavení žen, odvaze a lidské sounáležitosti. Gobi: pravdivý příběh malé fenky s opravdu velkým srdcem Diona Leonarda. Vyprávění o ultramaratonském běžci Dionu Leonardovi, který během 250kilometrového závodu v čínské poušti Gobi potká toulavou fenku. Tento roztomilý pejsek je navzdory svému malému vzrůstu neobyčejně odvážný a akční. Po Dionově boku nakonec uběhne neuvěřitelných 124 kilometrů v horách Ťan-Šan a přes obří písečné duny. Než se Dionovi podaří odvézt Gobi k sobě domů, fenka se ztratí v rušných ulicích čínského velkoměsta. Jižanské stromy divné ovoce nesou Percivala Everetta. Záhadné vraždy bělochů přitahují pozornost k tuctovému městečku Prachy. A dva detektivy, kteří je přijeli vyšetřovat, tu nevítají zrovna s otevřenou náručí. Na pozadí pátrání postupně vyvstává děsivý obraz rasového násilí. Jde o pomstu za černošského chlapce, který byl ve městě zlynčován před 65 lety? Percival Everett mistrně propojuje společenskou satiru, černý humor a krvavou americkou historii.
Krásný podzim s našimi knížkami přejeme a těšíme se s vámi na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Lenka Urbánková a Sabina Morysová, DiS.
Pobočka KJM Kolaříkova