18 Sportovní kemp Foto 1V měsíci srpnu proběhly v ZŠ Novoměstská dva turnusy unikátního projektu AIM kemp. V čem je projekt tak jedinečný? Propojuje totiž řadu sportů, které si děti během kempu vyzkouší pravidelně i se slavnými sportovci. Obsahuje ale také další neméně důležité součásti sportovní výbavy, jako výživa či mentoring, a hlavně podporuje u dětí všestrannost. Městská část je partnerem tohoto projektu, a tak jsme při této příležitosti vyzpovídali jeho hlavního organizátora Filipa Štosse.

Jak a kde vůbec vznikl tento projekt?

Tento projekt vznikl v mé hlavě už v 16 letech při studiu sportovního gymnázia a v průběhu mé vlastní sportovní kariéry – hrál jsem fotbal. Celý projekt jsme odstartovali videem, ve kterém už od počátku prezentujeme různorodost sportů, a to že to nemusí být za každou cenu hokej nebo fotbal, ale že je důležité pohybovat se a myslet pozitivně. Za mě to spolu totiž úzce souvisí.

Aktuálně nepůsobíte s tímto projektem již jen v naší městské části. Kde všude dnes pořádáte tento kemp?

Nepůsobíme, ale pravdou je, že historicky první dva turnusy AIM kempu opravdu proběhly v Řečkovicích na Novoměstské. Tenkrát se k celé situaci velmi hezky postavil bývalý reprezentant v basketbale a aktuálně ředitel místní školy Josef Jelínek, který nám otevřel dveře a dal důvěru. Nyní už jsme v Brně i na další adrese, a to v Líšni. Dohromady na obou školách letos proběhly čtyři turnusy. Dále už jsme i v hlavním městě, kde proběhly letos dva turnusy. Také už nyní můžu říct, že jsme i v Ostravě, kde příští rok chystáme první turnus – a je to veřejné. Pokud půjde další postup kamkoliv jinam jen trochu jako doposud, troufám si říct, že to bude hned od začátku perfektní jízda! Dál spekulujeme o Bratislavě a obecně na téma podívat se trošku dál. Možná i pomoct rozvoji sportu trošku tam, kde to dnes není takové téma.

Jednou ze zajímavostí tohoto projektu je i účast sportovních osobností přímo na kempech. Kdo všechno se již do AIM kempů zapojil a proč jej navštěvují?

Letos už to byl, když vezmu v potaz všechny turnusy, opravdu významný počet – a jsme za to nesmírně rádi. Každý sportovec si může svobodně vybrat, které akci svůj čas věnuje. Avšak sportovci jsou také časově vytížení. O to víc si vážíme toho, že i v jejich očích má AIM kemp přidanou hodnotu a že právě na něj chtějí dorazit a investovat do něj svůj čas. Jednak je skvělé, že je mohou účastníci vidět a zažít si to, druhak je to fajn zpětná vazba pro nás. Věřím, že to prostě děláme nejlíp. Každopádně letos nás navštívili hned dva zápasníci z nejprestižnější světové organizace UFC – Jirka "BJP" Procházka a David Dvořák. Jirka nás navštěvuje už od samotného začátku téměř každý turnus a má náš obrovský respekt a poděkování. Dále se kempů účastní zápasník Tomáš Hron, vycházející florbalová star Adam Hemerka, bývalá olympionička v atletice Šárka Kašpárková – ta je s námi také od samotného začátku, dále nejsilnější muž světa Jirka Tkadlčík, vítěz olympijských her v judu Lukáš Krpálek (ten nás navštívil jedenkrát v roce 2021), účastník olympijských her v Tokiu judista David Klammert, juniorský medailista z MS Daniel Pochop, reprezentant naší země v basketbalu a jedna z jeho největších osobností Patrik Auda. Dále nás navštěvuje také spousta kolektivů, jako jsou baseballisté z Draků Brno, Šviháci nebo ragbisté z pražské Slavie.

18 Sportovní kemp Foto 2V čem je Váš projekt unikátní? V čem je tento projekt jedinečný podle Vás? V čem se realizované kempy liší od jiných sportovních kempů a aktivit?

Nikoho se nechci dotknout, je to subjektivní pocit. Jelikož to tak ale vidím a říkám to jak svým kolegům, rodičům, tak partnerům, zmíním to i tady. Mám pocit, že se na spoustě kempů vyměňuje čas rodičů a jejich peníze za čas někoho jiného, kdo jim „pohlídá" děti, typicky třeba u vybíjené. My děti nehlídáme, nadělujeme jim zážitky v podobě návštěv sportovců, v podobě možnosti vyzkoušet si řadu sportů a když řeknu, že to vše v průběhu pěti dní, to je ta unikátnost. V tomto harmonogramu se často sice hledá prostor na oběd (samozřejmě vtipkuji, dbáme na zdraví a kvalitní odpočinek), ale těch pět dní využijeme na maximum. Věřím, že to cítí účastníci i samotní rodiče. Jeden den na kempu jsme s účastníky schopni absolvovat dva různé sporty, přivítat dvě sportovní návštěvy či jeden klub, mít přednášku o výživě a zároveň si i odpočinout. To je ten důvod, proč si přeji a chci, aby děti chodily domů se slovy "je to tam úplně jiný, výjimečný“. To je to, na čem celý rok pracujeme.

Součástí kempů je i sedm hlavních sportů – atletika, judo, tenis, florbal, gymnastika, házená a basketbal. Proč zrovna tyto sporty?

Tady je to poměrně jasné. Různorodost. Říkáme, že u nás účastník zapálí plamen a najde si to své. Pak mu musíte dát ty možnosti. Je tam kombinace úpolových sportů, míčových, také individuálních a kolektivních, zkrátka všeho.

Pro koho jsou kempy a tento celý projekt vhodné?

Bez nadsázky? Pro všechny. Každý by měl v životě najít důvod, aktivitu, plamen. Mimo jiné i ve sportu. Otevíráme k tomu dveře a jsme dopravním prostředkem – a kdy začít než od útlého věku. Proto je náš kemp pro účastníky od šesti let. Navštěvovat nás mohou až do třinácti, a pak? Příběh končit nemusí. Rádi je přivítáme v realizačním týmu, a hořet s námi mohou i nadále.

Je tento projekt pouze o realizaci kempů v létě, nebo probíhají i nějaké aktivity v průběhu roku?

Krásná otázka na závěr. Aktuálně ano, již brzy ne. Rádi bychom v nadcházejícím období našli cestu, jak být s naší základnou a lidmi, kteří hoří s AIMem, v osobním kontaktu i přes rok. Víme, že je o to zájem. Věřím, že brzy spoustu z nich potěšíme.

Děkujeme za rozhovor.

Filip Hrůza, místostarosta