21 SK Řečkovice foto na webVýznamnou událostí ve sportovním životě naší čtvrti je nové propojení místního tradičního fotbalového klubu SK Řečkovice s celorepublikovou mládežnickou futsalovou baštou Orel Řečkovice. Současně s oznámením spolupráce mezi oběma kluby dochází také k rozšíření výkonného výboru fotbalového klubu SK Řečkovice o nové členy vedení, kterými jsou velmi aktivní místní osobnosti včetně starosty Marka Viskota. Zeptali jsme se tedy předsedy fotbalového klubu Martina Krále a místopředsedy Martina Jelínka, na co se všechno se můžeme v souvislosti se změnami těšit.

Pánové, můžete prosím stručně představit nové tváře ve vedení fotbalového klubu SK Řečkovice? Co si od jejich angažování a fungování slibujete?

Martin Král: Určitě se nejedná o nic nenadálého, na změnách se pracuje delší čas. Vše začalo rozhovory s odborníkem na PR a marketing Petrem Lesenským, se kterým jsme řešili strategie a plány našeho klubu. Petr přišel s odvážnou myšlenkou, týkající se propojení fotbalistů s futsalisty, vedenými Petrem Bořeckým, a rovnou oslovil starostu Marka Viskota s dotazem, zda by po čase odehraném v Medlánkách nepřemýšlel o návratu domů. Vše si krásně sedlo – a mám radost, že všichni tři zmínění jsou nyní součástí nového vedení našeho fotbalového klubu.

Martin Jelínek: Na této myšlence jsme pracovali více než půl roku. Měli jsme spoustu jednání uvnitř obou klubů, abychom si byli jisti, že provázání a zapojení nových tváří do vedení SK Řečkovice bude dlouhodobou záležitostí, užitečnou pro všechny strany. Jsem přesvědčený, že jsme nikdy neměli silnější funkcionářský tým. Navíc mě těší, že nezískáváme jen nadstandardní zkušenosti z veřejné správy, marketingu či práce s dětmi, ale doplňují nás loajální, úspěšní a pokorní lidé, kteří chtějí primárně pomoct klubu a rozvoji mládeže.

Propojením obou klubů vytváříte FAKADEMII, první futsalovofotbalovou akademii v ČR. Co si pod tím můžeme představit?

Martin Král: Vytváříme unikátní projekt, kde bude všem dětem řízeně umožněno hrát mládežnické soutěže ve fotbalu, futsalu i malé kopané. Ve všech sportech budou mít profesionální tréninkové jednotky. Plánujeme děti propojovat, vzdělávat trenéry, zapojovat nové partnery, a samozřejmě s širším záběrem také oslovovat nové stabilní sponzory.

Martin Jelínek: Fakademií získáváme více dětí, trenérů i zapálených rodičů. Komunikace našich aktivit bude mít silnější zvuk a širší dosah. Když budeme pracovat poctivě, vyroste nám více hráčů s vyšší kvalitou. Budeme s nimi navíc pracovat od nejmladších kategorií, takže budou mít k trenérům ještě silnější vztah. A samozřejmě se pokusíme získat na rozvoj akademie více peněz z veřejného i soukromého sektoru.

Pojďme ke konkrétním cílům. Můžete nám nastínit, čeho byste chtěli dosáhnout letos a třeba do tří let?

Martin Král: Zkvalitnit tréninky, zlepšit zázemí pro hráče i trenéry, přilákat nové partnery, oslovit dlouhodobé sponzory a profesionalizovat žádosti o dotace. Osobně bych si přál u fotbalistů postup mužů do krajské soutěže. Pod vedením trenéra Radka Maši na to máme. A s potěšením sleduji dorost, který jsme přihlásili po třech letech. Věřím, že jsme nadobro uzavřeli díru v našich mládežnických kategoriích.

Martin Jelínek: Kromě sportovní stránky nesmíme zapomenout na zkvalitnění zázemí. Musíme se zaměřit na hřiště, osvětlení či vnitřní prostory. S posíleným vedením klubu a propojením s futsalisty získáváme nové možnosti a začínáme koncepčně plánovat společný rozvoj. Uzavřel bych to tím, že bychom rádi nedali žádnému z hráčů či trenérů pádný důvod k tomu, aby se hledali někde jinde.

Děkujeme za rozhovor.
Filip Hrůza