Deník dobrodružství mezi knihami

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a už se těšíme, až se opět rozběhne poprázdninový maraton zajímavých akcí. Tou první je nová celoroční soutěž pro děti, kterou vymyslela naše skvělá čtenářka a maminka Marcela Horáčková. Zde je její pozvánka:
Pobočka KJM Řečkovice vyhlašuje čtenářskou výzvu pro rok 2023/2024 s názvem "Deník dobrodružství mezi knihami". Tato výzva je určena pro děti ve věku 7 až 15 let. Účastníci si budou vést čtenářský deník, kam si budou zapisovat dojmy z přečtených knih. Deníky pro zápis budou k dispozici na řečkovické pobočce. Součástí výzvy bude také workshop pro ty, kteří se chtějí inspirovat a sdílet své zážitky s ostatními.
Tak na to se moc těšíme! Průběžně během roku až do června 2024 se s dětmi několikrát sejdeme, aby si mezi sebou mohly popovídat o svých čtenářských zážitcích, a budeme jim samozřejmě nápomocny ve všem, co je bude zajímat. Jsme tu přece pro vás, takže vám moc rády pomůžeme – malým i velkým čtenářům.
Pro děti je velmi prospěšné čtení od narození, o tom zde píšeme často. A protože opakování je matka moudrosti, tak myslete na to, že čtení rozvíjí vaše děti ve všech možných směrech. Další šikovné maminky, knihovnice na mateřské dovolené Barbora Buchtová a Alžběta Vorlová, si pro vás a pro vaše děti připravily úžasný a pestrý program Knížky pro kojence a batolátka. Sejdeme se ve čtvrtek 14. 9. 2023 v 16 hodin – podrobnosti se dozvíte v samostatném článku.
Marcela, Bára i Bety si všechny tyto aktivity samy vymyslely a nám je nabídly, to je vážně úžasné, kolik se mezi vámi najde šikovných a činorodých lidí. Za všechno, co pro vás připravily, jim moc děkujeme. Pokud i vy máte nějaký nápad, jak zpestřit naši činnost, budeme jenom rády, když se nám ozvete a třeba se za námi zastavíte.
Zářijová Knihokavárna určitě bude, jenom ještě není stanoveno pevné datum. Sledujte prosím plakáty ve výloze, případně facebookovou stránku Řečkovic. A nyní již k tipům, které pro vás máme z posledních novinek.
Devět tet jde na výlet Daniely Fischerové. Devět tet jde na výlet. Jaké tety to jsou? Legrační, trochu praštěné dobrodružky, které lítají, běhají, plují – a nikdy, nikdy se nevzdají. Desátá teta není žádná teta. Kdopak to asi je? Dobrou noc, celou noc Ester van den Bergové. Tečka je tajná špionka a inspektorka spánku. Právě přichází do hmyzího hotelu zkontrolovat, jestli se všichni pěkně chystají do postýlek. Mají vyčištěné zoubky? Jsou vykoupaní a převlečení do pyžamek? Čtou si pohádku na dobrou noc? Tečka to zjistí! Veselá a vtipná kniha o spánkových rituálech.


Bastien a jeho nečekaný příběh Clare Poveyové. Tři mušketýři. Tak si říkali Bastien a jeho máma s tátou, kteří byli známí spisovatelé. Pak ale chlapec nešťastnou náhodou o rodiče přijde a ocitá se v sirotčinci. V Paříži se zatím dějí prapodivné věci. Postupně jsou uneseni skoro všichni významní spisovatelé. Kdo za únosy stojí? Naštěstí má Bastien věrné přátele – Thea a Alici, se kterými dokáže přemoci zlo a přijít záhadě na kloub. Kouzelný příběh o přátelství, věčném boji dobra se zlem a magické síle příběhů. Ztracený v povětří Stanislava Berana. Jsou prázdniny a Mikuláš je tráví jako každý rok u prarodičů na venkově. Jak se tak potlouká po zahradě, všimne si podivného chování souseda Čurdy, kterého děda nemá z nějakého neznámého důvodu rád. Mikuláš se rozhodne sousedovu tajemství přijít na kloub a sleduje Čurdu do opuštěných kasáren za vesnicí. Tam vleze do staré plechové skříně a ocitne se v Irkutsku!
Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai. Román je příběhem několika generací rodiny Tranovy, mapujícím celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Krvavý náhrobek Anny Beatrix Bártové. Na hřbitově malé jihočeské vesnice je nalezena brutálně zavražděná mladá žena. Letní sezóna je v plném proudu, proto je nutné případ rychle a v tichosti vyřešit, aby místní podniky nepřišly o své hosty. Policie přizve k vyšetřování soukromého detektiva Erika Baumanna, bývalého člena budějovické mordparty, kterému se do pátrání připlete sličná novinářka Julie.
Novinek nám přišlo 80, takže těchto 6 tipů pro děti i dospělé je opravdu jen malinkatou ochutnávkou. Přijďte si vybrat podle své chuti a nálady, moji milí literární gurmáni, těšíme se na vás. Přejeme krásné babí léto, a hlavně pevné zdraví.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Lenka Urbánková a Sabina Morysová, DiS.