ČERVENEC a SRPEN 1923

Dne 1. července patřilo Brno sokolům. Odpoledne prošel průvod sokolů ulicí Masarykovou, náměstím Svobody, Joštovou a Veveří ke stadionu Sokola, kde se konalo veřejné cvičení. Dobové noviny odhadovaly na 35 000 návštěvníků. Největší úspěch u diváků měli cvičenci z Vídně.

Sté narozeniny by 1. července oslavil herec Vladimír Ráž (+ 4. července 2000). Nejznámější role ztvárnil v seriálech Sňatky z rozumu, Byl jednou jeden dům, a asi každý z nás ho zná jako krále Miroslava z pohádky Pyšná princezna. Věnoval se také dabingu, a tak jeho hlas můžeme slyšet z často reprízovaných filmů o Vinnetouovi, kde namluvil postavu Old Shatterhanda.

Dne 12. července se narodil politik, politický vězeň, předseda Konfederace politických vězňů České republiky Stanislav Drobný (+ 20. prosince 2013). Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1949 byl tehdejším komunistickým režimem odsouzen na 13 let těžkého žaláře za údajný zločin velezrady. Trest vykonával v jáchymovských lágrech. Po Listopadu 1989 se angažoval v brněnském Občanském fóru a spoluzakládal Konfederaci politických vězňů, byl jejím předsedou 12 let. Podporoval ekonomické reformy, vstup do NATO a EU. Zdůrazňoval, že je nutná obroda komunismem zdevastovaného morálního stavu našeho národa.

Dne 24. července byla ve Lausanne ve Švýcarsku podepsána Lausannská smlouva, která řešila územní uspořádání Turecka po první světové válce. Na základě této smlouvy byly zajištěny hranice moderního Turecka. Prvním prezidentem se stal válečný hrdina Mustafa Kemal.

Dne 25. července létalo nad Brnem letadlo, které rozhazovalo červené a zelené reklamní letáky s oznámením o druhé výstavě moravského Aeroklubu.

Dne 27. července zasedala brněnská obchodní komora, která se usnesla na jednotné zavírací době provozoven ve Velkém Brně. Cukrárny měly zavírat v 21 hodin, uzenáři a řezníci ve 20:00 a v sobotu v 21:00, pekaři ve 20:00, ostatní obchodníci v 19:00 a v sobotu ve 20:00.

V pondělí časně ráno 30. července došlo k loupežnému přepadení v Králově Poli. Tři mladíci přepadli procházejícího muže. Naštěstí byl poblíž strážník, který zasáhl a zloděje zatkl.

Z Lidových novin: “Lichva na Brněnsku. V době od 15. do 31. července odsouzeno bylo v Brně pro lichvu celkem 5 osob. Z toho odsouzeny byly tři osoby pro přečin řetězového obchodu s fíky, pomeranči a úhoři k trestu na svobodě v úhrnném trváni 20 měsíců a k peněžité pokutě 35.000 Kč. Pro přestupky lichvy odsouzeny byly celkem 2 osoby, a to jedna pro předražování mýdla a druhá pro předražování selat, k trestu tuhého vězení v úhrnném trvání 32 dnů.”

V srpnu před 100 lety se rozšířila zpráva, že mezi Řečkovicemi a Ivanovicemi (tehdy Evanovicemi) se začalo s úpravami terénu pro výstavbu největší prachárny v Československu. Místním se to moc nelíbilo, obávali se možných výbuchů. Asi si oddechli, když se zpráva o výstavbě ukázala jako nepodložená.

Srpen byl v Brně ve znamení výstav. Od 5. do 19. srpna se konaly “Brněnské Výstavní Trhy” (BVT). Vystavovalo se na sokolském stadionu v Kounicově ulici a v některých brněnských školách. Vystavovaly se hospodářské stroje, elektrotechnika, dobytek, koně, psi a další. Vystaveny byly časopisy, plakáty, nábytek, hračky, klenoty. Svoji prezentaci měli filatelisté, zahradní architekti, moravští vinaři. Výstava zahrnovala snad všechny možné obory.

Výstava psů byla první česká výstava psů. Akci organizoval Klub pěstitelů policejních a ušlechtilých psů.
Poslední den proběhlo slavnostní ukončení a konal se tah losů, vylosovaná majitelka losu č. 7962 paní Němcová, choť prokuristy Moravské agrární banky v Brně, vyhrála cestu letadlem z Prahy do Paříže a zpět.

V srpnu vláda povolila rozdělení obce Vranov na Vranov a Outěchv (Útěchov).

Dne 9. srpna rozhodlo Ministerstvo školství o zřízení české dvoutřídní pokračovací školy pro ženy v Králově Poli. Výuka byla zahájena v září školního roku 1923/1924.

Dne 15. srpna byla v Brně velká bouřka, během níž udeřil blesk do domu na Božetěchově ulici v Králově Poli. Na půdě domu začalo hořet uložené seno. Hasit pomáhali i hasiči z Řečkovic.

Možná to bylo letním obdobím, ale během prázdninových měsíců před 100 lety byla v novinách poměrně často zpráva o nehodách cyklistů. Např.: “Včera odpoledne spadla 31letá Ant. Gajerová z Brna u starobrněnského pivovaru s kola a zlomila si v několika místech nohu. Záchranná stanice dopravila ji do nemocnice na Žlutém kopci.” “Cyklista v bezvědomí. Včera odpoledne byl nalezen na Malé Klajdovce za Brnem 37letý šofér H. K. v bezvědomí. Vedle něho leželo rozbité jízdní kolo. Podle všeho jel z prudkého kopce a selhala mu brzda. Byl dopraven do zemské nemocnice v Brně.”

A na závěr, jak si před 100 lety někteří představovali budoucnost. Zprávu přinesly Lidové noviny 25. srpna. “Pokrok příštího století. Prorokuje ji dr. Steinmetz, hlavní elektrotechnický badatel v Americe, který pracuje pro General Electric Compagny. Do jednoho století nastane úplný převrat v lidstvu. Lidem nebude třeba pracovati více než 4 hodiny denně. Města budou prosta kouře, hluku i špíny. Slované vzhledem k svým kolektivistickým sklonům stanou se panující rasou budoucnosti. Amerika však zachová si svůj individualismus a její civilisace bude odchylná od evropské, ježto Američani zůstanou i nadále zvláštní rasou, složenou ze všech ras světa.“

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková