11 Rozhovor fotoTradiční pivní festival v Řečkovicích a Mokré Hoře bude ještě lepší
Po loňském sedmém ročníku v naší městské části již tradičního festivalu nás letos čeká osmý ročník v netradičním zářijovém termínu. Po kompletní rekonstrukci areálu se bude jednat o první akci v opravených prostorech amfiteátru bývalého řečkovického pivovaru. Zeptali jsme se tedy hlavního organizátora Daniela Budíka, jak to letos vidí z hlediska náplně a programu letošního festivalu.
Návštěvníci se jistě opět mohou těšit na zajímavé vystavovatele. Přibydou oproti loňsku nějaké nové tipy?
V letošním ročníku jsme opět vytvořili mix pivovarů, které u nás budou mít premiéru – například Rojc, skvělý Vinohradský pivovar nebo pivovar Louka. Nezapomínáme však ani na naše stálice, které jezdí každý rok, a máme v nabídce také několik jmen, které se u nás opět objeví po několika letech, jmenovitě Crazy Clown a pivovar Duck & Dog, po kterých byla v minulých letech při jejich neúčasti poptávka. Novinkou bude větší zastoupení zahraničních pivovarů, kdy kromě tradičních specialit z Německa, Belgie a Velké Británie dorazí i pivovar Unorthodox z Bratislavy a Stu Mostow z Wroclavi, který je jedním z nejlépe hodnocených polských řemeslných pivovarů.
Jak vlastně hodnotíte uplynulý ročník?
Ročník 2022 byl po covidových omezeních a přesunech v tradičním červnovém termínu. Jednalo se o sedmý ročník, který jsme opět udělali dvoudenní, což se jednoznačně osvědčilo jak ze strany pivovarů, tak i zákazníků, kteří měli větší prostor ochutnat více speciálů v průběhu dvou dní. Počasí nám vyšlo skvěle, a tak byla návštěvnost a nálada velmi dobrá.
Určitě i letos bude součástí festivalu gastronomická část, chystáte zde něco nového? Případně v rámci programu festivalu?
V minulém ročníku jsme zaznamenali mezi zákazníky spokojené reakce na gastro stánky, jak co do pestrosti nabídky, tak kvality i rychlosti. Zároveň se velmi osvědčil profesionální bar s kávou, nealko nápoji a míchanými drinky, což uvítali ti, kteří si chtějí užít festival s přáteli, ale pivu natolik neholdují. V rámci hudebního programu namixujeme osvědčená jména s novými kapelami, které nás v průběhu roku zaujaly. Chybět nebude ani bard Záviš, který vždy sklízí velký úspěch.


Připravujete ještě nějaké novinky oproti minulým ročníkům?
Ano, letos jsme po několika letech připravili nový vizuální styl festivalu, který krásně propojuje pivo a kulisy Řečkovic. Do názvu akce jsme také vložili slovo CRAFTBEER, což je v překladu řemeslné pivo a lépe to vystihuje filozofii kvalitní a poctivé pivovarské práce a úcty k řemeslu, což jsou parametry, na základě kterých pivovary na festival vybíráme. A samozřejmě nesmíme opomenout areál, který právě prochází kompletní rekonstrukcí. Tím se celkově zvýší komfort pro návštěvníky. Rád bych připomenul, že Řečkovický CRAFTBEER festival bude první akcí v areálu po rekonstrukci, takže se můžete těšit i na oficiální slavnostní otevření.
Máte nějaký speciální vzkaz či pozvání pro potenciální návštěvníky letošního ročníku Řečkovického CRAFTBEER festivalu?
Rád bych srdečně pozval všechny návštěvníky, kteří na festival chodí pravidelně, a ti, kteří u nás ještě nebyli, ať to napraví. Věřím, že nám bude přát počasí a společně se všemi zúčastněnými si užijeme dva perfektní dny, plné dobrého piva, jídla, zábavy a přátelské atmosféry.
Děkujeme za odpovědi a budeme se těšit na viděnou v areálu starého pivovaru 8.-9. 9. 2023.


Rozhovor připravil Filip Hrůza