19 ZUŠ Lídl foto 1Jako každý rok se mohou i letos potkávat žáci hudebních škol na jedné z nejvýznamnějších soutěží ZUŠ, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. V letošním roce byla tato soutěž vyhlášena mj. v oboru hra na elektronické klávesové nástroje.
Soukromá ZUŠ Lídl Music, která má dvě ze svých poboček v Řečkovicích (v ZŠ Horáckém náměstí a ve stejné škole v pobočce Uprkova), je specializovaná právě na tento obor.
Je to hudební škola s unikátní koncepcí, disponuje vlastní metodikou výuky a její učebny jsou vybaveny moderním audio-technickým vybavením, elektronickými klávesovými nástroji a multimediálními přístroji. Žáci školy své dovednosti pravidelně s mimořádným úspěchem prezentují na veřejných akcích a soutěžích. Nejinak tomu bylo i v letošním roce.
Na Národní soutěž ZUŠ se připravovalo 5 pedagogů a 11 žáků, z čehož 5 žáků bylo právě z řečkovických poboček.
Všech 11 žáků získalo v okresním kole, které proběhlo 5. 4. 2023 v ZUŠ Universum, 1. místo – s postupem do krajského kola – a dva pedagogové získali Cenu poroty za vynikající pedagogické vedení. Byli to Mgr. Zdeněk Doubrava (Řečkovice) a Lenka Slováková, DiS., která navíc dostala Speciální cenu poroty za aranže skladeb.
Krajské kolo proběhlo 26. 4. v Ořechově. Z jedenácti žáků jich 8 získalo 1. místo – s postupem do kola ústředního. Navíc získala žákyně Linda Jarošová (Řečkovice) Cenu za vlastní aranži a Tobias Mosquera (Řečkovice) obdržel Zvláštní cenu poroty za interpretaci skladby.
Zbylí 3 žáci získali tato ocenění:
- David Horčička (pedagog Roman Sotolář, MBA) 3. místo v X. kategorii + Mimořádné ocenění poroty za vlastní úpravu skladby
- Veronika Vnuková (pedagožka Lenka Slováková, DiS.) 2. místo ve IV. kategorii
- Sofie Zwettlerová (pedagog Mgr. Zdeněk Doubrava – Řečkovice) 1. místo v VI. kategorii


19 ZUŠ Lídl foto 2Na konci května 8 žáků vyrazilo zabojovat do Prahy, kde proběhlo 26. 5. - 28. 5. Ústřední kolo, ve kterém se spolu utkalo 96 nejlepších žáků ČR v celkem 10 věkových kategoriích. Odborná porota po víkendu plném skvělých výkonů nakonec rozhodla o výsledku:
- Tobias Mosquera (pedagožka MgA. Lucie Tomečková – Řečkovice) 1. místo + titul Absolutního vítěze ČR v II. kategorii + Zvláštní cena poroty za Interpretaci skladby
- Jakub Kuchta (pedagožka Lenka Slováková, DiS.) 2. místo v II. kategorii
- Adéla Mendlová (pedagog Mgr. Zdeněk Doubrava – Řečkovice) 1. místo + titul Absolutního vítěze ČR ve IV. kategorii
- Gita Pavlicová (pedagožka Lenka Slováková, DiS.) 1. místo v VI. kategorii
- Klára Bartošová (pedagožka Lenka Slováková, DiS.) 2. místo v VI. kategorii
- Barbora Šafaříková (pedagog MgA. Stanislav Smoček) 2. místo v VII. kategorii
- Linda Jarošová (pedagog Mgr. Zdeněk Doubrava – Řečkovice) 1. místo + titul Absolutního vítěze ČR v VIII. kategorii
- Monika Zemachová (pedagog Mgr. Zdeněk Doubrava – Řečkovice) 1. místo v X. kategorii
Zvláštní cena poroty za aranži skladby náleží Lence Slovákové, DiS.
Cenu za vynikající pedagogické vedení získal Mgr. Zdeněk Doubrava
Cenu za vynikající pedagogické vedení obdržela MgA. Lucie Tomečková
Všem žákům i pedagogům gratulujeme a děkujeme za vynikající reprezentaci školy, města Brna i celého Jihomoravského kraje.


Mgr. Zdeněk Doubrava, DiS.
zástupce ředitele SZUŠ Lídl Music