„U nás může cvičit opravdu každý,“ říkají v Dark Side Movement
Již čtyři roky funguje v Řečkovicích na Böhmově ulici tělocvična, která se snaží o odlišný přístup k cvičení. Požádali jsme zakladatele tělocvičny Robina Viktoru o odpovědi na několik otázek.
V čem se lišíte od ostatních podobných zařízení?
Nejsme tělocvična, do které člověk přijde, a první, co uvidí, jsou desítky různých strojů. U nás je to spíš naopak, zaměřujeme se hlavně na cvičení s vlastním tělem. Další rozdíl je v tom, že u nás každý musí cvičit pod dohledem některého zkušeného trenéra, který ho vede a od úplných základů ho naučí, jak se správně hýbat. A ještě jeden důležitý rozdíl musím zmínit. Snažíme se, aby u nás byla pohodová atmosféra a lidé se tu cítili fajn. Klienti si k nám přichází nejen zacvičit, ale taky najít kamarády a strávit čas s dalšími lidmi, kteří jsou podobně nastavení, jako oni. U nás cvičíme spíš takovou hravější formou, aby to lidi bavilo. Proto tolik nedbáme na výkony, ale spíš na to, aby si člověk nejen zacvičil a udělal něco pro své zdraví, ale aby se u toho zároveň i pobavil.
Co jste si kladli za cíl při budování tělocvičny?
Situace na fitness scéně byla dřív dost hrozná. Sice hodně lidí cvičilo, ale podle nás necvičili úplně správně. „Bušilo“ se na strojích a s činkami, hlavní důraz se dával na vyrýsované svaly a spíš to bylo založené na kulturistice. Ale my jsme přesvědčení, že by lidé měli mít spíš pohyb. Pohyb je pro každého hodně důležitý, a když se někdo nehýbe pravidelně, tak mu jeho tělo začíná po čase dávat signály, že to není úplně v pořádku. Tělo je totiž přizpůsobeno tomu, aby se hýbalo, a aby se hýbalo dost často. Proto jsme si řekli, pojďme to zkusit změnit a dostat k cvičení i běžnou populaci lidí, kteří třeba pracují v kanceláři, cvičení mají jako hobby nebo jen chtějí mít zdravé tělo a cítit se dobře. Tohle byl pro nás impuls začít dělat to, co teď děláme.
Jaké služby tedy vaše tělocvična nabízí?
Máme dvě hlavní služby. Ta první a největší, kvůli které je tělocvična založená, jsou skupinové lekce. To znamená, že skupinka asi osmi lidí má jednoho trenéra, který skupinku hodně individuálně vede. Spíš s každým cvičí trochu zvlášť, podle toho, v jakém fyzickém stavu ten člověk je, jaké má cíle a podobně. Naše lekce jsou různě zaměřené. Máme lekce pro úplné začátečníky On Ramp, určené pro lidi, kteří začínají cvičit úplně od nuly, nikdy se nehýbali nebo jsou po zranění nebo jsou třeba staršího věku. Dále máme lekci kalisteniky. To je cvičení s vlastní tělesnou vahou. Máme také lekce pro pokročilejší cvičence – ti už se při cvičení trochu zapotí, protože tyto lekce jsou více zaměřené na výkon. Ještě chci poznamenat, že začátečníci cvičí vždycky spolu, takže se nemusí bát, že by přišli na trénink a byl s nimi ve skupině pokročilý cvičenec, který na tom bude o hodně lépe než ten začátečník. Druhá služba, kterou nabízíme, jsou individuální tréninky, kdy je jeden trenér na jednoho nebo maximálně dva klienty. Tyto tréninky využívají lidé, kteří mají nějaké své cíle, třeba chtějí zhubnout nebo je něco bolí nebo měli zranění nebo se chtějí připravit na nějakou sportovní soutěž. Vzhledem k tomu, že u nás je každý trenér zaměřený na jinou činnost, přiřazujeme trenéry k jednotlivým klientům.


Řeknete nám něco víc o vašich trenérech?
Máme pestrý tým se spoustou šikovných trenérů. Někteří z nich jsou i vystudovaní fyzioterapeuti, proto do tréninku a skupinových lekcí vkládají i fyzioterapeutické metody. Cvičení je tedy opravdu zdravé a všechno je to pod kontrolou. Jak jsem řekl, náš tým je opravdu různorodý. Máme tady kluka, který dělá bojová umění, fyzioterapeuty i člověka, který se zaměřuje hlavně na sílu a kondici. Takže každý trenér má nějaké své zaměření, kterému se sám věnuje a potom to předává dál klientům. V našem týmu se proto dobře doplňujeme.
V jedné z předchozích odpovědí jste zmínil starší cvičence. Do jaké věkové skupiny patří lidé, kteří k vám chodí cvičit?
Máme to tu opravdu hodně různorodé. To znamená od patnácti let až třeba do šedesáti. Chodí sem několik lidí, kteří už jsou v důchodovém věku. Takže cvičení u nás není vůbec omezené věkem. Všechna cvičení dokážeme přizpůsobit konkrétní věkové kategorii. Snažíme se, aby necvičil někdo, kdo je hodně fyzicky zdatný, s člověkem, který na tom není tak dobře a cvičí třeba jen proto, aby vykompenzoval to, že sedí často u počítače.
Můžou u vás cvičit i handicapovaní?
Určitě můžou. My jsme spolek a v osnovách máme i to, že dokážeme pracovat s handicapovanými lidmi. U nás v tělocvičně sice nemáme lekce zaměřené přímo na tento typ lidí, ale na základě různých spoluprací to děláme. Objedná si nás třeba klub handicapovaných plavců, a my jim uděláme cviky na míru. Takže i tohle se u nás dá najít.
Víme, že pořádáte i venkovní aktivity. V čem spočívají?
Je to naše další služba, kterou děláme hlavně přes léto. Jedná se o venkovní skupinové akce, většinou na různých místech v okolí Řečkovic a Mokré Hory. Jde o zábavnou formu různých pohybových her. Lidé si na těchto akcích můžou vyzkoušet naše metody, které děláme v tělocvičně, s tím rozdílem, že tady je to na čerstvém vzduchu, většinou na nějakém hřišti. Takže to je také možnost, jak se k nám může člověk dostat a vyzkoušet si to.
Jak probíhá první návštěva ve vašem zařízení?
Lidé se o nás nejčastěji dozvídají od někoho známého nebo si nás najdou na našich webových stránkách www.darksidemovement.cz, případně na sociálních sítích. Když k nám někdo přichází poprvé, objedná se přes rezervační systém, do kterého se nejprve zaregistruje. V rezervačním systému uvidí rozvrh skupinových lekcí, které probíhají během celého týdne. Začátečníkům doporučujeme, a máme to napsané i na stránkách, že mají poprvé přijít na On Ramp trénink, který je pro úplné začátečníky. Nabízíme možnost absolvovat nezávazně první lekci zdarma. Každý tak má možnost vyzkoušet si, jak to u nás probíhá. Na prvních trénincích se začíná od úplného základu – pracuje se na mobilitě a rovnováze, vrací se rozsahy pohybu, když má někdo zkrácené svaly, a učí se základní pohybové vzory, to znamená, jak se správně hýbat.


Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme, aby se k vám klienti těšili a přicházeli s vědomím, že vaše lekce prospívají nejen tělu, ale i duši.
S Robinem Viktorou si povídaly Dana Filipi a Lenka Vystrčilová