09 Vystava Tecka 1TEČKA, TEČKA … aneb OD BODU K PERFORACI
Začátek června bude v Galerii Na radnici patřit výstavě s názvem Tečka, tečka … aneb od bodu k perforaci, na níž představí své práce žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Vítězslavy Kaprálové z Brna-Králova Pole.
Nejmenším obrazotvorným i kompozičním prvkem je bezesporu bod. Je nejmenší, nikoli však bezvýznamný. Jeho síla je ve vnitřní stabilitě i ve schopnosti vzájemně se sdružovat a vyplňovat plochu. Bod v podobě kreslené a malované tečky stál u zrodu vystavených prací.
Počínaje bodovou kresbou tužkou, linerem nebo perem, štětcem a tuší, jimiž postupně vznikaly drobné i větší kresby, se téma postupně přesunulo k malbě barevných skvrn ve stylu pointilismu, jak ho známe od George Seurata z období postimpresionismu. Poté se bod překlopil do prostoru a pomocí perforace (proděravění) se proměnil v díru-otvor nebo vpich. Děti i studenti (od 5 do 18 let) perforací experimentovali v různých materiálech, a objevovali tak výtvarné možnosti řady nástrojů, které lze k proděravění použít. Výstava návštěvníkům nabídne výběr z kolekce těchto pokusů v podobě lepenkových reliéfů, perforovaných vrstvených obrazů, textilních obrazů i keramických “objektů s dírou”.
Výtvarnou řadu „od bodu k perforaci“ doplní vybrané ukázky z projektu Figurine, jehož osud poznamenalo covidové období. Vznikl ve školním roce 2019-2020, avšak připravovaná výstava se už nekonala.
Nad oběma tématy tak budou moci rozvažovat i návštěvníci zmíněné výstavy, zahájené slavnostní vernisáží ve čtvrtek 1. června 2023 v 17 hodin. Poté bude výstava otevřena pro veřejnost od 14 do 17 hodin, a to až do 14. června. (V úterý 6. 6. nebude výstava z důvodu konání cestopisné přednášky v sále radnice přístupná.) Při druhé vernisáži v úterý 13. 6. v 18 hodin zazní kytarový koncert.
Galerie Na radnici, Palackého nám. 11, Řečkovice.

Na setkání se těší komise kultury RMČ.
Vladislav Musil, předseda komise

09 Vystava Tecka 2