19 erasmusMobilita dětí z MŠ MĚŘIČKOVA na Slovensku v dubnu 2023 a stínování ředitelek mateřských škol v Bratislavě v březnu 2023
Jak jste se mohli dočíst již v květnovém čísle ŘEČI, je možnost nyní posunout vzdělávání nejen dětí, ale i pedagogů o stupeň výše, a to díky městu Brnu a jeho aktivnímu přístupu. Projekt ERASMUS+, do něhož jsou zapojeni aktivní ředitelé a ředitelky mateřských a základních škol, dává nové možnosti těm, kteří mají zájem pro svůj pedagogický tým, a především pro děti otevírat nové nadstandardní přístupy ve výuce, formou vzdělávání v zahraničí.
Mateřská škola Měřičkova má na svém kontě dvě další takové aktivity, s kterými bych vás chtěla seznámit. Jedná se o výjezd ředitelek brněnských mateřských škol do Bratislavy v březnu 2023 v rámci stínování a výjezd dětí do ZŠ a MŠ Maximiliána Hella ve Štiavnických Baních v dubnu 2023.
19 Erasmus foto 1V březnu jsem se zúčastnila stínování v bratislavské mateřské škole Slněčnica. Díky velmi vstřícnému přivítání ze strany vedení školy a vzhledem ke společným tématům, které jsme mohli prokonzultovat, byla dvoudenní návštěva velmi přínosná a inspirativní. Načerpali jsme nové poznatky nejen v řízení mateřské školy, ale i v oblasti vzdělávání dětí předškolního věku, získali jsme řadu nových nápadů, tipů na vybavení školy a seznámili jsme se s dalšími možnostmi, jak školu dále posunovat k co nejlepší kvalitě prostředí a edukace. Vyměnili jsme si informace o nastavení systému školství v obou zemích. Součástí programu bylo i seznámení s hlavním městem Slovenska Bratislavou, prohlídka historického centra a poznávání místní kultury a architektury.
Druhým výjezdem byla mobilita dětí na Slovensku. Výjezdu se zúčastnilo 35 dětí, včetně dětí s podpůrnými opatřeními, a sedm pedagogů. Mobilita byla rozvržena do dvou dnů a hlavním cílem byla návštěva slovenské MŠ ve Štiavnických Baních, která je součástí Základní školy Maximiliána Hella.
Od naší školky jsme vyjeli v pondělí 24. dubna 2023 cca v 8 hodin ráno a zpět jsme se vrátili následující den opět v 8 hodin, ale večerních. Během těchto dvou dnů děti zažily spoustu nového, zajímavého a dobrodružného.
První den nás čekala výuková exkurze ve vzdělávacím centru výtvarného umění a tradičních řemesel Arte Misia v Banské Štiavnici, kde se děti dozvěděly, jak se tvoří kniha ještě starým ručním způsobem, včetně vazby. Poté již následovala terénní výuka o tomto historickém městě, které je pod ochranou Unesca. Seznámili jsme se s místní kulturou, architekturou, kuchyní i jazykem.


Druhý den nás čekal hlavní cíl naší cesty – návštěva ZŠ a MŠ. Základní škola se nachází v nádherném prostředí v srdci Štiavnických vrchů, je zaměřena environmentálně a je jedinou školou na světě, kde je výukovým předmětem sokolnictví. Díky tomu jsme se mohli seznámit s mnoha druhy dravců a s péčí o ně, i s jejich umem, který nám předvedl sám pan ředitel a jeho žáci. Ale škola nechová pouze dravce, ale i další druhy ptactva včetně papoušků, dále pak klokany, psy, v tropickém pavilonku jsme pozorovali opičky, rejnoky, leguána a krokodýla. Součástí expedice byl výukový program o vodě a o rozmnožování a chování dravců. Mohli jsme pozorovat i týdenní mládě káněte. Po programu v prostorách základní školy jsme se s dětmi přesunuli do mateřské školy, kde pokračoval vzdělávací program ve třídě. Všechny aktivity, včetně venkovních, jsme absolvovali společně se slovenskými dětmi.

19 Erasmus foto 2Pan ředitel i paní učitelky pro nás připravili velmi zajímavý a neobvyklý vzdělávací program. Děti si z výjezdu odvezly nejen spoustu nových poznatků a prožitků, ale i hodnotný dárek v podobě Knihy o Banské Štiavnici z Arte Misia. Vzájemně jsme si pak předali dárky pro děti, učitelky i vedení školy.
I přes nepřízeň počasí hodnotím výjezd jako velmi vydařený a s vděčností se rádi s dětmi i pedagogy pustíme do dalšího ročníku programu ERASMUS+. Ono vyjet s takto malými dětmi do zahraničí chce velkou dávku odvahy, chuti a elánu do nových věcí, které mohou děti a školu dále obohatit. A tuto odvahu my v naší školce máme! Jsme schopni pro děti vymyslet a podniknout prakticky cokoliv, pokud věříme, že to bude přínosné a obohacující.
Také bych chtěla poděkovat Dopravnímu podniku města Brna, který pro nás zajistil perfektní servis, zprostředkovaný skvělou paní řidičkou Danielou Bendíkovou, která byla pevným pilířem úspěchu této náročné cesty.
Velmi si vážím pozitivní zpětné vazby nejen od pedagogů a dětí, ale hlavně ze strany rodičů, kteří nám svá zlatíčka s důvěrou svěřili a nadchli se společně s námi pro tak velkou věc. TAK KAMPAK SE VYDÁME PŘÍŠTĚ? 

Více fotografií najdete na https://msmerickova.webnode.cz/erasmus/ Za Tým ERASMUS+ MŠ MĚŘIČKOVA
Renata Ficová, ředitelka školy