08 Chuťovky foto 3A zase ta krásná hudba

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a vzkazujeme – ani v dubnu se s námi nudit nebudete. A něco máme i pro děti, i pro dospělé. Před Velikonocemi přijďte s dětmi hledat velikonoční zajíčky. Schovali se v dětském oddělení a čekají, až je děti najdou. Každé dítě s aspoň jedním úspěšným úlovkem dostane omalovánku a malou sladkou odměnu. Tak tedy 6. 4. na Zelený čtvrtek mezi 15. a 17. hodinou na viděnou.
Krásná hudba se u nás rozezní v pátek 21. 4. v 19 hodin. Vám již dobře známý kytarista a pedagog Ondřej Pavlíček připravil již poosmé kytarový koncert, na němž zahraje společně se svými žáky Jiřím Ansorgem a Adamem Hudcem ze ZUŠ Jaroslava Kvapila. Koncert je věnován hudbě velikonoční a zazní zde díla nejen známých autorů, ale i vlastní Ondřejova tvorba. Jestli si chcete poslechnout něco nádherného a v pátek si udělat radost přinejmenším na celý víkend, přijďte za námi a za našimi milými hosty. Vstupné je dobrovolné.
A jestli vám ve výčtu našich akcí chybí Knihokavárna, tak na tu jsme samozřejmě nezapomněly. Na kafíčko, listování v knížkách a povídání se můžete zastavit, pan místostarosta Hrůza a my na vás čekáme v úterý 18. 4. mezi 15. a 17. hodinou.
Ještě se jen krátkou obrazovou vsuvkou vracíme ke křtu nových knížek, a připojujeme pár momentek s panem starostou Viskotem a kupou krásného čtení, které se opět hned během odpoledne rozpůjčovalo. Tomu říkáme efektivně vynaložené peníze!  Ještě jednou naší městské části moc děkujeme za dar, že na vás myslí.
A jaké čtecí tipy jsme si pro vás připravily? Pojďme na to.
Toto – kočičí nindža a kobra na útěku Dermota O’Learyho. První kniha série Toto – kočičí nindža. Toto je kočka a pochází z Apulie, odkud ji i jejího brášku Stříbrňáka přivezli do Londýna. Toto je skoro slepá, ale přesto patří k nejlépe vycvičeným kočičím nindžům. Když se u popelnic potkají s kocourem jménem Kočkáč, začne pro ně dobrodružství při záchraně londýnské fauny.
Lili Větroplaška: Lední medvídek se jen tak nevzdá Tanyi Stewnerové. Další kniha série Lili Větroplaška. Lili se musí postarat o osiřelé lední medvídě. Nanuk, jak se medvídek jmenuje, je totiž pěkný divoch. Nejlepší by bylo, kdyby se ho ujal lední medvěd, který žije v zoo. Jenže tomuhle starému bručounovi se malý uličník vůbec nelíbí. Pak ale Nanukovi hrozí nebezpečí.
Nejkrásnější dárek Jennifer Coulmannové. Medvěd většinou tráví Vánoce sladkým zimním spánkem, ale tentokrát se rozhodl zůstat vzhůru. Na Štědrý den si totiž chce s myšákem vyměnit dárky! Dáreček od malého kamaráda, díky němuž pozve ke štědrovečerní večeři další zvířátka, připraví všem nejkrásnější společné Vánoce.


08 Chuťovky foto 2Mala a její kočka Maly Kacenbergové. Autobiografické vyprávění, v němž autorka vzpomíná na své dětství během druhé světové války, kdy jako dvanáctiletá unikla deportaci Židů z vesnice Tarnogród, v níž žila, a sama – jen se svou kočkou – se ukrývala v polských lesích.
Věř mi Anderse Roslunda. Další kniha série Ewert Grens. Kriminální komisař Ewert Grens po mnoha útrapách konečně zažívá pocity štěstí. Naváže přátelství s malým chlapcem, jemuž supluje dědečka, a poprvé po třiceti letech se v jeho životě objeví žena, kvůli které chce hezky vypadat. Jenže zdánlivá idylka se promění v noční můru, když se komisař dostane přímo do centra organizovaného zločinu, spojeného s únosy, prostitucí a obchodem s orgány.
Oskar a růžová paní; Noemovo dítě; Pan Ibrahim a květy Koránu Erica-Emmanuela Schmitta. Společné vydání tří působivých příběhů s tématem velkých světových náboženství (křesťanství, judaismu a islámu). Hrdina první novely, desetiletý Oskar, umírá na rakovinu a prožívá v nemocnici svých posledních deset dnů života. Se svou starou ošetřovatelkou Růženkou vede nekončící rozhovor o Bohu a víře. Druhá novela vypráví příběh kněze, který za války ukrývá židovské děti i kultovní předměty judaismu k zachování jejich kultury. V posledním příběhu se osiřelého chlapce ujímá starý muslim a podnikne s ním cestu do své rodné země.
Rabbits Terryho Milese. Rabbits je záhadná hra, založená na konceptu alternativní reality, a je tak robustní, že jí jako hrací plocha slouží celý svět. Od roku 1959, kdy začala, se jí odehrálo deset kol a bylo vyhlášeno devět vítězů. Jejich totožnost je neznámá. Totéž platí i o ceně pro vítěze, o níž se proslýchá, že by jí mohlo být pracovní místo v NSA nebo CIA, nezměrné bohatství, nesmrtelnost, nebo dokonce klíč k tajemstvím samotného vesmíru. Čím hlouběji se ale do hry ponoříte, tím je nebezpečnější. Hráči při ní v minulosti umírali – a počet mrtvých stoupá.
Nových tipů není nikdy dost, ale všechny se sem nevejdou, na to je Řeč krátká. Tak tedy přijďte zapříst řeč s námi, určitě si sami dobře vyberete, a pokud váháte s výběrem, jsme tu pro vás. Krásné jaro a brzy v knihovně na viděnou.

P.S. Slíbené novinky a tipy, které jsme si v březnu koupily: Jitka – Ťulínkovi, krásná knížka pro děti Jonáše Ledeckého; Veronika – Moje případy z 1. oddělení Josefa Mareše a SabinaPoslední cesta císařovny Sissi Uwe Klausner. Vřele doporučujeme ke koupi.

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Sabina Morysová, DiS.
pobočka KJM Kolaříkova