DUBEN 1923

Když jsem si v Lidových novinách přečetla, že 1. dubna byla v centru Brna někde mezi Masarykovou ulicí a Kolištěm ztracena briliantová dámská jehlice s velkým briliantem a platinovou obrubou, tak jsem si jen pomyslela, že tu už asi dotyčná dáma nespatřila. Ale ne. Hned 3. dubna se v novinách objevila zpráva, že jehlici našel nezaměstnaný úředník a odevzdal na policii. I před 100 lety se autor příspěvku podivoval a obdivoval poctivost nálezce.

Dne 2. dubna se v Praze konal mimořádný sjezd komunistické strany. Hlavním tématem byl protest proti zákonu na ochranu republiky. Organizátoři sjezd pojali jako tajnou a tajemnou akci. Delegáti nesměli o sjezdu informovat, místo přesné adresy znali jen stanici elektrické dráhy, odkud byli odváděni na místo konání. Vystoupil zde například Zápotocký.

Dne 6. dubna se sjeli poslanci a senátoři, členové hospodářského výboru 11, auty do Ochozu u Brna, aby řešili otázku Moravského krasu. Navštívili ochozské jeskyně, Křtiny, Jedovnice, Macochu a další místa v Moravském krasu. Cestu ukončili v Blansku, kde probírali, jak nejlépe probádat a využít tuto lokalitu.
A zde si dovolím malou odbočku – mezi poslanci, kteří se tohoto výjezdu účastnili, byla i Fráňa Zemínová, která byla poslankyní od roku 1918 do roku 1948. Zasloužila se třeba o zrušení celibátu učitelek, usilovala o zrovnoprávnění žen s muži. V roce 1949 byla komunisty zatčena a o rok později ve vykonstruovaném soudním procesu s Miladou Horákovou odsouzena ve svých 68 letech ke 20(!) letům odnětí svobody.

Pátek 13.! To si mohli říct v Brně i před 100 lety. Krátce po 19. hodině vypadla na několik minut v celém Brně elektřina.

Egon Erwin Kisch (*29. 4. 1885 - +31. 3. 1948), pražský německy píšící novinář a spisovatel židovského původu, vydal těsně před první světovou válku novelu Pasák holek, ve které popisuje svět prostitutek, zpěvaček ze šantánů a chlapce, který se živí jako příživník. Brněnské divadlo Reduta podle knihy nastudovalo před 100 lety hru, ta však byla 16. dubna brněnským policejním ředitelstvím zakázána.

Dne 19. dubna se narodil herec Lubomír Lipský (+ 2. října 2015). Pocházel z Pelhřimova, herectví měl v genech. Jeho otec vedl ochotnický soubor a bratr Oldřich byl známý scenárista a režisér. Pamětníci si budou pamatovat seriál Tři chlapi v chalupě, který byl živě vysílán v letech 1961–1963. Zajímavostí je, že zde Lipský, ač čtyřicetiletý, hrál dědu Potůčka, jeho syna ztvárnil jen o 2 roky mladší Jan Skopeček a jeho vnuka hrál Ladislav Trojan, který byl jen o 9 let mladší. Lubomíra lipského si můžeme připomenout také ve filmech Tři veteráni, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové, Čtyři vraždy stačí, drahoušku a v mnohých dalších.

Dne 22. dubna byla v Brně uspořádána zakládající schůze Československé myslivecké jednoty. Téhož roku začal vycházet i odborný časopis Stráž myslivosti, který je vydáván dodnes.

Asi většina z nás zná obchodní dům Vágner na České ulici v Brně. Obchodní dům založil Karel Vágner v roce 1907, specializoval se na koloniální i papírenské zboží, které se zde nabízí dodnes. Před 100 lety, 24. dubna, zakladatel ve svých 44 letech zemřel na ostrově Hvar. V den pohřbu zavřel obchodní dům po poledni a zůstal uzavřen do následujícího dne. Karel Vágner se vždy účastnil brněnského veřejného života, ve své závěti odkázal nemalé částky různým vzdělávacím a školským organizacím, pamatoval i na chudé a na své zaměstnance.

A na závěr malá ukázka, jak se před 100 lety nahlíželo na věk. Vše z dubnových Lidových novin. “Smrt starce pod automobilem” - “stařec” Antonín Zítek měl 63 roků. “Přijal do svého domu hospodyni s mnoha jary – byla narozena roku 1888”, takže hospodyni bylo 35 roků.
“Zoufalé stáří. Včera dopoledne oběsil se ve svém bytě v Rybářské ulici č. 31 v Brně 62letý silniční dozorce F. B. Proč si zoufal, není známo.”

Zdrojem mi byly dobové Lidové noviny a internet.

Mgr. Dana Malíková