Zapojte se do soutěže a vyhrajte některý z nich.
V prostorách bývalých kasáren se nachází areál U Mravence, který patří společnosti Lesy města Brna. Požádali jsme paní Andreu Musilovou ze zmíněné společnosti o odpověď na několik otázek.
Můžete vaši společnost na úvod krátce představit?
Historie Lesů města Brna se datuje už od 13. století. Tehdy královské město Brno dostávalo majetek darem, zástavou nebo odměnou. V 15. století začalo kupovat další lesy od pánů v okolí města. Dnes společnost hospodaří na asi 8300 hektarech lesa v 75 katastrech nejen v okolí Brna. Lesy spravované naší společností jsou největšími obecními lesy v ČR. Společnost má za úkol spravovat zejména lesní majetek města. Kromě toho se ale stará i o plážové plochy Brněnské přehrady, o oboru Holednou, údolí řeky Svratky za Anthroposem, Zamilovaný hájek a další rekreační plochy v Brně.
Jaký je váš hlavní úkol?
Společnost Lesy města Brna udržuje a zlepšuje stav městských lesů, zajišťuje vyrovnanost lesní produkce se zaměřením na přírodě blízké hospodaření, usiluje o zachování zdravého lesního ekosystému, prosperujícího jak z hlediska ekonomického, tak i rekreačního, pro současné i budoucí generace. Současně se věnujeme vzdělávání dětí i dospělých.
Náplň vaší činnosti je určitě mnohem širší. Můžete přiblížit další úkoly, se kterými se vypořádáváte?
Naším úkolem je péče o lesy. Hospodaříme také u obcí Banín a Březová nad Svitavou, kde se nacházejí zdroje pitné vody pro Brno a okolí. Dodáváme biopalivo – energetickou štěpku – Teplárnám Brno. V lesních školkách Babí lom pěstujeme od semínka sazenice lesních dřevin, okrasných listnatých i jehličnatých dřevin a prodáváme je. Stále také rozšiřujeme nabídku trvalek, okrasných trav, původních dřevin, bylin, netradičního ovoce a mnoha dalších rostlin. V provozovně Dřevo Rájec vyrábíme a prodáváme palivové a krbové dříví a dřevěné palisády. A to včetně dopravy. Pila v Bystrci zajišťuje dřevařskou výrobu, prodej řeziva, výrobků zahradního a parkového programu včetně impregnace dřeva. Veřejnosti také nabízíme ubytování v našich zařízeních Hájenka Deblín, Chata Babí lom nebo areál U Mravence a jejich pronájmy.

27 Lesy foto 3Zmiňujete areál U Mravence. Kde se přesně nachází a co zde na návštěvníky čeká?
Nachází se v bezprostřední blízkosti přírodního parku Baba v bývalém areálu muničních skladů na konci ulice Terezy Novákové. Celý areál je oplocený a jeho převážnou část tvoří listnaté lesy a plochy sloužící pro různé akce. Jedná se o atraktivní lesní areál, jako stvořený pro aktivity a akce všeho druhu. Návštěvníci zde mohou prožít klidné odpoledne s přáteli či dětmi, projít naučnou stezku, která je svými originálními interaktivními prvky seznámí na 10 stanovištích se životem v lese, zpracováním dřeva či myslivostí. Areál také nabízí možnost zahrát si zde zábavnou únikovou hru PO STOPÁCH VZÁCNÉ MASOŽRAVKY anebo zkusit přespat v indiánském týpí až pro 6 osob. Bližší informace o týpí a únikové hře najdete na www.umravence.cz/book-online. V areálu také probíhá řada různých akcí. Nejbližší akcí, na kterou bych chtěla čtenáře pozvat, je tradiční Čarodějnický rej 30. dubna. V létě zde nově otevřeme stromový dům.


27 Lesy foto 1Co je stromový dům?
Stromový dům, tzv. Tree house, bude v areálu od července otevřen pro všechny, kteří se chtějí v dnešní uspěchané době uchýlit do klidu přírody.
Čeká vás nezapomenutelná noc uprostřed lesa – bez elektřiny, tekoucí vody a moderních technologií. Budete zde obklopeni lesy a přírodou. Pobyt ve stromovém domě je maximální zážitek, kdy vnímáte energii stromu procházejícího středem domu, vnímáte zvuky lesa a jste donuceni oprostit se od každodenního shonu a naslouchat nejen přírodě, ale i spolubydlícím. Tree house U Mravence je ve výšce 4 metry nad zemí a může přivítat až 4 osoby včetně dětí. Terasa s posezením je opatřena zábradlím a ochrannou sítí, pro děti je z patra prolézačka až dolů. Po celém domečku naleznete lucerny, které jsou krom malých baterek jediným umělým zdrojem světla. Vzhledem k ekologickému principu stavby je k dispozici suchá toaleta. Zásypovým materiálem jsou piliny. Venku můžete využít prostor k posezení pod altánem, u kterého je ohniště a připravené dřevo a opékače. Momentálně Tree house prochází rekonstrukcí, ale rezervovat pobyty si můžete již nyní. Pronajímací sezona tohoto roku bude již od 1. července a podle počasí potrvá přibližně do konce října. V chladnějších měsících budou součástí domu kamínka na petrolej.

Na závěr se dostáváme ke slíbené soutěži. Jaké jste si pro čtenáře připravila otázky a na jaké ceny se můžou těšit vylosovaní účastníci soutěže?
Otázky jsou následující:
1. Jak se jmenuje vzácná masožravá rostlina v únikové hře, jejíž semínka musíte najít?
2. Je potřeba mít do týpí vlastní spacák?
3. Kolik Tree house vlastní společnost Lesy města Brna na Babím lomě?
Tři vylosovaní účastníci soutěže, kteří správně odpoví na všechny otázky, se můžou těšit na některou z uvedených cen – poukaz na jednu noc v novém Tree house U Mravence, pobyt v týpí nebo poukaz na únikovou hru. Nápovědu můžete hledat na stránkách www.lesymb.cz nebo www.umravence.cz.
Odpovědi zasílejte e-mailem do 23. dubna 2023 na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
S vedoucí Střediska ubytovacích služeb Andreou Musilovou si povídala Dana Filipi