31 Dny dobrovolnictví fotoJak nejlépe začít jaro? Co takhle naučit se pozdravit v pěti jazycích, vyrobit hračku pro děti, a ještě vysázet živý plot? Anebo si vyzkoušet, jak se po městě jezdí lidem na vozíčku, a díky speciálním nahrávkám se dozvědět, jak se cítí duševně nemocní? To vše zažijete díky kampani Dny dobrovolnictví, která proběhne 26. - 29. dubna v Brně a v dalších pěti krajích po celé České republice.

Dny dobrovolnictví jsou jedinečnou příležitostí, jak ukázat světu, v čem spočívá dobrovolná práce, a přitom poskytují možnost se do ní zapojit. Kampaň realizuje Jihomoravské dobrovolnické centrum. Jejím posláním je propojovat organizace s dobrovolníky a zvyšovat povědomí o možnostech dobrovolnictví.
Cílem akce je rovněž upozornit na to, jak nezastupitelnou roli hraje dobrovolná práce ve společnosti. Ať už se jednalo o dobrovolnictví v covidových letech, při tornádu nebo o pomoc lidem z Ukrajiny; dobrovolná práce byla během posledních let naprosto klíčová. Dobrovolnictví je však denně zapotřebí nejen při mimořádných událostech: lidé pomáhají v sociálních službách, kultuře nebo při ochraně přírody. A právě tuto pestrou paletu činností má kampaň za cíl představit. A také to, že i hodina týdně je potřebná a užitečná.


Akce se jen v Brně zúčastní přes dvě desítky organizací. Veřejnost bude mít po dobu čtyř dnů příležitost nahlédnout pod pokličku jejich práce, vidět jejich zázemí a to, jak s dobrovolníky pracují. “Letošní ročník jsme rozšířili do dalších pěti krajů po celém Česku. Kampaň bude probíhat v regionech od Karlovarska až po Zlín. V Ostravě navíc celou akci symbolicky zahájí konference “Dobrovolníci pro Ukrajinu”, věnovaná loňské pomoci lidem na útěku,” uvádí ředitelka Jihomoravského centra Kateřina Petrášová.
A jakou podobu bude akce mít v Brně a okolí? Zájemci si vyzkouší sportovní aktivity s klienty, hry s dětmi nebo společné vaření. Pomocí nahrávek a dalších pomůcek poznají, jak se cítí duševně nemocní, zúčastní se kytkoblešáku nebo jízdy městem na invalidním vozíčku. Ale hlavně budou mít příležitost si dobrovolnictví sami vyzkoušet, neboť řada organizací nabízí práci na čerstvém vzduchu v zahradách a dalších venkovních lokalitách.

Více informací se dozvíte na stránkách www.dnydobrovolnictvi.cz, na Facebooku @rdcjmk nebo Instagramu @dobrovolnici_jmk.

Těšíme se na vás!

Kontakt
Kateřina Petrášová, ředitelka Jihomoravského dobrovolnického centra Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 774 628 627
Mariana Zbořilová, PR manažerka, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 777 966 796