Pojďte s námi na křest!

Vážení a milí literární gurmáni,
už je to tu! Křest zbrusu nových knížek z daru naší městské části je právě před námi. Přijďte se na tyto novinky podívat a samozřejmě si je i půjčit ve….v ….hodin k nám do pobočky. Křtu se opět ujme pan starosta Viskot, a letos to určitě nebude naposledy, protože jsme od naší městské části dostali krásnou částku 20 000 Kč i na tento rok. Ještě jednou díky, vždyť pořízení dalších 90 nových knih, které udělají velkou radost malým i velkým čtenářům, to není jen tak. A můžeme tím rovnou oslavit vaše skvělé výsledky za loňský rok. My už je známe a rády se s vámi o ně podělíme. Takže trocha čísel a statistiky. Ze 34 poboček Knihovny Jiřího Mahena jsme se umístili na krásném 5. místě v dospělých čtenářích – je vás 858, a moc nás také těší, že dětských čtenářů je 510, což je krásné 4. místo. A věřili byste tomu, že nás od 3. místa dělí jenom 3 děti? Kdyby naši malí čtenáři přivedli o pár svých kamarádů více, tak jsme měli bronzovou medaili. Hrozně moc nás těší, že se u nás dveře netrhnou, protože se musely 20272x otevřít. Víte, co to znamená? To znamená, že tolikrát jste nás poctili svou návštěvou. Uspořádaly jsme besedy pro 2678 dětí a 707 z vás se přišlo podívat na některou z našich akcí. To je vážně dobré skóre! Svědčí to o tom, že místní opravdu rádi čtou a knihovna je pro ně nepostradatelná.
Čísla jsou čísla, ale my za nimi vidíme každého jednoho z vás. Však víte, že máme s vámi skvělé vztahy a vždycky si hezky popovídáme. A tak by nás zajímalo – jaký byl váš čtenářský rok 2022? Objevili jste nové autory? Objevili jste nějakou knížku, ze které jste si – obrazně řečeno sedli na zadek? K takové malé rekapitulaci vám posíláme dárek – Můj čtenářský rok 2022, který vytvořila naše kolegyně z Kobližné Pavlína Lišovská. Jestli se vám ten nápad líbí, stavte se za námi a my vám ho vytiskneme, abyste si ho mohli vyplnit podle svého. Je to taková milá a vtipná připomínka, co jste loni na poli knížek zažili a viděli.
A další nové výzvy a těšení jsou před námi. V úterý 28. 2. v 16 hodin se sejdeme se všemi rodiči a dětmi od 0 do 3 let nad knížkami Petra Horáčka, protože my Petra Horáčka prostě milujeme! Zveme všechny rodiče a děti z naší BOOKSTARTOVÉ rodiny i všechny další, kteří by se k nám chtěli přidat. Budeme si číst a prohlížet spolu s vámi knížky úžasného spisovatele a ilustrátora v jedné osobě.
Už skoro samozřejmostí je pravidelná Knihokavárna. Na výbornou kávu, kterou připravuje pan místostarosta Hrůza, se můžete těšit v ….od…do…A při té příležitosti můžete posedět a prohlédnout si zajímavou knížku nebo časopis.
Ještě během února si můžete prohlédnout Dubánky – výstavu fotografií Petra Václavka z dubánčích knih Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánčí šprýmy, které napsali spisovatelka Klára Smolíková a básník Martin Kinc. Součástí výstavy jsou doplňovačky a kvízy s dubánčí tématikou. Toto je opravdu krásná výstava, při které se děti i dospělí zasmějí, a skoro se nevěří, že někdo může mít tak bezbřehou fantazii.
Velkou fantazii prokázaly děti, jejichž výtvory jsme vystavovali před Dubánky. Byly to práce vašich dětí z místních základních škol a gymnázia, které se zúčastnily 7. ročníku literární a výtvarné soutěže Jižní Morava čte. Tato soutěž je pro děti z celé jižní Moravy a letošní výsledky jsou opravdu skvělé. Anička Pospíšilová ze ZŠ Novoměstská se umístili se svým obrázkem Nemocná voda na 2. místě v kategorii Volná tvorba mladších žáků a Veronika Vlašínová z Gymnázia Řečkovice obsadila také 2. místo se svým animovaným filmem v kategorii Volné tvorby starších žáků a studentů víceletých gymnázií. Moc gratulujeme!
Jejda, tak nám nějak nezbylo místo na tipy na knížky, ale nebojte, v březnu si to pořádně vynahradíme. Určitě se u nás stavte pro nějaký knižní tip, ať už koupit nebo půjčit, jsme tu pro vás. Moc se těšíme na vaši návštěvu. Dávejte na sebe pozor, a brzy na viděnou.

Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Sabina Morysová, DiS.
Pobočka KJM Kolaříkova

10 Literární chuťovky Můj čtenářský rok