20 Kariérový rozvoj Foto 2Volba dalšího profesního zaměření je důležitým milníkem v životě našich žáků, a proto se snažíme oblast kariérového rozvoje nadále podporovat a rozšiřovat.

Vedle běžné výuky, kde se žáci setkávají se světem práce, jsme po covidové pauze se začátkem školního roku 2022/2023 zahájili v rámci kariérového poradenství exkurze do různých firem, institucí, středních škol a jejich provozoven. Cílem je ukázat žákům 8. a 9. ročníku v praxi běžný život firmy, vedení firmy a náplň práce zaměstnanců v různých odvětvích s ohledem na potřebné dovednosti, znalosti, vlastnosti a vzdělání pro vykonávání daného povolání. Doposud se nám podařilo zorganizovat několik exkurzí zaměřených na techniku, gastronomii, sociální oblast a architekturu, a v plánu jsou další obory. Se zájemci jsme navštívili např. oddělení sociálně právní ochrany dětí na úřadu naší městské části, Dopravní podnik města Brna, firmu Jetsurf, vyrábějící unikátní surfy, SOŠ a SOU v Kuřimi na Dnu techniky, provozovny SŠ Charbulova, architektonickou kancelář UYO a jiné. V blízké době navštíví naši školu a představí své povolání David Pik, reportér TV Nova.
V listopadu jsme uspořádali v rámci schůzky o přijímacím řízení veletrh středních škol, kde mohli žáci a jejich rodiče získat informace od několika zástupců středních škol. Ve čtvrtek 8. 12. 2022 se uskutečnil veletrh, na kterém prezentovali svou školu a svůj obor naši bývalí deváťáci. Kromě těchto akcí mohli žáci využít možnost testování v oblasti profesní orientace či konzultací, které organizují naši školní psychologové. Ti také realizovali ve třídách skupinové aktivity, které vedly k sebepoznání a k poznání vlastních hodnot žáků. Kariérovému rozvoji byl také věnován podzimní celoškolní projekt, během kterého představilo všem žákům 2. stupně své povolání několik dobrovolníků z řad rodičů našich žáků i veřejnosti, za což jim velice děkujeme.
Pozitivní ohlasy ze strany žáků nám dělají radost a přesvědčují nás o tom, že tyto aktivity mají smysl.

Mgr. Roman Růžička
výchovný a kariérový poradce školy