28 Orlovna fotoOrlovna má nový kabát
V našem okénku se budu věnovat trochu nestandardně jinému než sportovnímu tématu. Na Orláku jsme se minulý měsíc rozhodli k možná kontroverznímu kroku. Podařilo se nám spojit s pouličním umělcem a venkovní fasáda dostala nový háv. Dovolím si napsat pár řádků o tom, co nás k tomuto kroku vedlo.
Stejně jako spousta majitelů či správců nemovitostí jsme se v minulosti potýkali s nájezdy sprejerů. Opakovaně se nám stávalo, že jsme ráno přišli k orlovně a stěna byla znečištěna tagy a čmáranicemi. Běžné bylo, že kromě stěny to odnesla i okna nebo další příslušenství orlovny. Po čase jsme pochopili, že neosvětlené místo v parku k tomuto počínání vandaly vyloženě svádí a že se nám tudíž nepovede tomuto nežádoucímu chování úplně zabránit. Plán byl dát přílivu pouličního umění přijatelnou formu.
Oslovili jsme umělce, který se už v minulosti účastnil kultivace nevzhledných podchodů a jiných veřejných prostor. Po vzájemné konzultaci jsme rozdělili fasádu orlovny na několik částí.
První částí je čelo budovy, nejviditelnější z chodníku. Zde jsme se domluvili na sportovních motivech tak, aby zde byly zastoupeny všechny naše sporty provozované na Orláku a také motiv orla. Druhou částí je boční stěna budovy, kterou jsme rozdělili na pět různých ploch a každou plochu jsme nabídli jinému autorovi. Sešla se zajímavá parta z Brna a přilehlého okolí, ale také přespolní z Prahy. Na boční stěně jsme nechali autorům volnou ruku. Jediným mantinelem bylo, že obsah nesmí být vulgární a že tematika sportů nebo orla je vítaná. Tuto boční stěnu chceme v budoucnu obměňovat, za stanovených podmínek ji nechat k tvorbě tak, aby byla obměna řízená a plánovaná.
Vzhledem k tomu, že orlovna byla v minulosti mnohokráte živelně posprejovaná, věříme, že toto bude cesta, jak nevést se sprejery válku, ale naopak spolupracovat, vytvářet živou pouliční galerii a zabránit tak vandalismu nejenom na budově orlovny, ale i v okolí.
Když půjdete okolo Orláku, dejte novému vzhledu fasády šanci, zkuste třeba napočítat, kolik sportů na fasádě máme znázorněných nebo kolik orlů se v tvorbě skrývá.

Petr Bořecký, starosta Orla Řečkovice