V prosinci 2021 jsme se zapojili do projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihomoravského kraje, jenž je zaměřen na rozvoj podnikavosti a kreativity žáků. V srpnu 2022 jsme s kolegyní Lenkou Vonáškovou uspořádaly Podnikavý workshop, kterého se zúčastnili všichni učitelé, vychovatelé a asistenti pedagoga.

V září se na třídenním adaptačním výjezdu seznámili s podnikavostí žáci šestých tříd. Společně jsme si ujasnili rozdíl mezi podnikavostí a podnikáním. Věnovali jsme se rozvoji divergentního
a konvergentního myšlení, žáci si vyzkoušeli podnikavé aktivity a dozvěděli se, co všechno je pro ně v novém školním roce nachystáno, které aktivity mohou sami realizovat a do čeho se mohou podnikavě a s nadšením zapojit.
V říjnu jsme workshop o podnikavosti nabídli rodičům i jejich dětem prostřednictvím odpolední Kavárny pro rodiče.
V současnosti jsme se vrhli do dvou podnikavých aktivit. Žáci sestavili ekotým, který se bude scházet jednou za čtrnáct dnů, udělá analýzu prostředí školy z ekologického pohledu a vypracuje miniprojekt, na nějž může z centra environmentální výchovy Lipka čerpat 20 000 Kč. Tento tým se bude také snažit o jiné aktivity, abychom získali certifikát Ekoškola. Další tým podnikavých žáků navrhuje miniprojekt na zvelebení prostředí školy, na který může čerpat 40 000 Kč. Všechny akce probíhají ve spolupráci s žákovským parlamentem, který je velmi aktivní v obou budovách.
Ve spolupráci s centrem environmentální výchovy Lipka se i nadále vzděláváme a pracujeme na Profilu podnikavého absolventa naší školy. Průměrnost pro nás není řešení a víme, že podnikavý absolvent využívá příležitosti, nápady a vytváří z nich hodnoty pro ostatní.
Děkujeme, že Vaše děti mohou být lídry podnikavosti pro další generaci, a těšíme se na společná setkání 9. 11. 2022 na dni otevřených dveří a 22. 11. 2022 na odpolední Kavárně pro rodiče.
Mgr. Petra Mendlová,
zástupkyně ředitelky školy pro 2. stupeň