22 foto Nevšední zážitkyNevšední zážitky třeťáků

Žáci třetích tříd se v rámci prvoučné vycházky vydali na výstavu Stroje Leonarda da Vinciho v Technickém muzeu města Brna. Dostali tak jedinečnou příležitost zhlédnout více než padesát modelů da Vinciho strojů, které vytvořili italští řemeslníci přesně podle jeho plánů a návrhů. Funkčnost některých z nich si mohli i vyzkoušet (např. zvedák, kuličkové ložisko, setrvačník, zrcadlovou komoru). Především si však v rámci doprovodného programu mohli žáci ze třídy 3. B ve výtvarně-technické dílně muzea vyrobit každý své malé dřevěné letadlo z připravených komponentů a vyzkoušet si tak zjednodušenou práci konstruktéra.

První říjnovou neděli žáci ze 3. B pro změnu vystoupili v rolích herců v televizním pořadu Nedej se. Díky projektu Zalej mě si zahráli v dílu Muž, který zalévá stromy.
Tento díl upozorňuje na problém usychání stromů ve městech v letních měsících a představuje možnosti, jak tomu vlastní pomocí zabránit.
Žáci si mohli před televizním štábem užít osvěžujících vlastností vody, což bylo velmi příjemné, protože se natáčelo v opravdu horký den.
Mgr. Anežka Jakubcová

22 foto Terenní cvicení stezkaTerénní cvičení čtvrťáků a páťáků
V rámci tzv. terénního cvičení se žáci 4. a 5. ročníků vydali poznávat krásy lesního prostředí. Děti ze 4. A i 4. B se vydaly se svými třídními učitelkami vlakem do Tišnova, kde si prošly naučnou stezku Květnicí. Na stezce bylo několik informačních tabulí, kde se děti dozvěděly zajímavé informace o flóře i fauně v lese a také o jeho nerostném bohatství. Po cestě děti poznávaly stromy a rostliny a také sbíraly různé přírodniny, které pak využily ve škole ve výuce pracovní činnosti. Děti dokonce našly i několik hub, které si odnesly domů.
Žáci z 5. tříd se vydali na výpravu na rozhlednu Ostrá horka v Soběšicích. Cestou mohli poznávat různé druhy stromů a rostlin a po výstupu na rozhlednu se kochat výhledem. Dokonce v rámci ekologické výchovy vylepšili cestou lesní prostředí sběrem odpadků. Na obou výletech dětem přálo hezké a slunečné podzimní počasí.
Bc. Petra Slováková

Historicko-přírodovědná exkurze
Žáci sedmého ročníku ZŠ Novoměstská se 20. 9. 2022 zúčastnili každoroční poznávací exkurze. Navštívili Kovozoo, archeoskanzen Modrá a Živou vodu. V Kovozoo obdivovali zvířata vyrobená ze šrotu a poblbli si na starých strojích. V Živé vodě se seznámili se sladkovodními rybami, které mohli pozorovat ve speciálním tunelu pod hladinou rybníka. Součástí byl i malý okruh kolem ohrady praturů. Poslední a nejdelší zastávka byla v archeoskanzenu Modrá. Tam měli možnost navštívit obydlí starých Slovanů, ochutnat čerstvě upečené placky, osahat si oděvy, zkusit si výzbroj, zastřílet si z luku a vyzkoušet si sezení v dávné škole. I přes chladné a občas deštivé počasí se exkurze vydařila a všichni si ji užili.
Mgr. Martina Ondráčková

Podvečer deskových her
Dne 16. září se v jídelně ZŠ Novoměstská opět sešli, po dlouhé pauze způsobené covidem, nadšení hráči a hráčky karetních a deskových her z řad druháků a třeťáků s rodiči. Malé skupinky během dvou hodin vyzkoušely Rychlou 8, Virus, Blokus, Labyrinth Mini, Karibu a některé z hlavolamů. Radost ze setkání si účastníci užívali, a už se těší na příští setkání. Jestli přijdete, uvidíte, že kdo si hraje, nezlobí! Budete moci také vyzkoušet novou hru s příznačným názvem „Druhá šance“, kterou jsme dětem koupili za výtěžek z dobrovolného vstupného, za které Vám tímto děkujeme.
Mgr. Hana Slavíčková a Martina Hamanová

22 foto vodacky kurzZŠ Novoměstská na vodáckém kurzu
Na začátku nového školního roku se sportovní třída 6. C zúčastnila vodáckého kurzu. Ubytování a zázemí nám poskytl kemp Krkavec, ležící nedaleko od Veselí nad Lužnicí, který je obklopen krásnými jihočeskými lesy a řekou Nežárkou. Týdenní program obsahoval teoretickou výuku, zabývající se bezpečností při sjíždění řek nebo seznámením s nebezpečím jezů. Získané znalosti jsme poté mohli zužitkovat při praktické výuce, např. při ovládání lodi, sjíždění řek na kánoi, sjíždění jezu přes propusti atd.
Kurz byl v pondělí zahájen instruktáží „na suchu“, které se ujal vyškolený instruktor a zároveň náš průvodce po celou dobu kurzu. Po jejím absolvování jsme mohli přesunout naše lodě na vodu a začít s poznáváním jejich vlastností ve vodním prostředí. Základy jsme zvládli celkem rychle, a proto jsme mohli v úterý a ve středu absolvovat celodenní putování po řece Nežárce a Lužnici. Nejdelší ujetá trasa měřila přes 20 km ze Ztraceného ostrova zpět do kempu a žáci ji zvládli jako zkušení vodáci. Ve čtvrtek bylo na programu poznávání krás a památek Třeboně, tentokrát jsme však jízdu na lodích vyměnili za jízdu vlakem. Poslední den nás kromě návratu domů čekaly ještě „závody lodí“.
Na závěr snad už pouze dodám, že celý týden strávený v krásném prostředí jihočeské přírody přinesl nové zkušenosti, i dovednosti a hlavně spoustu „nezapomenutelných“ společně prožitých zážitků.
Mgr. Šárka Katona

Atletické závody – mladší a starší žáci
Dne 26. 9. 2022 se vybraní žáci šestých a sedmých tříd zúčastnili okresního kola atletického čtyřboje na ZŠ Laštůvkově. Chlapci se velmi snažili, a bylo z toho nakonec krásné 10. místo z celkového počtu 14 družstev. Chlapecký tým se skládal z větší části ze žáků 6. ročníku, jediný zástupce 7. ročníku, Ondřej Dvořák, podal velmi dobrý výkon i v soutěži jednotlivců a umístil se na krásném 10. místě. Děvčata pokračovala v tradici z minulého ročníku, kdy opět po roce obhájila prvenství v atletickém čtyřboji, tentokrát ve složení Pantůčková, Schwarzová, Bergerová a Kabátová. Perfektními výkony se představila Antonie Pantůčková, která získala 1. místo i v soutěži jednotlivců.
Dne 19. 10. nás čekalo krajské kolo v Břeclavi a my jsme po celou dobu drželi holkám palce, ať podají co nejlepší výkony.
Dne 29. 9. 2022 se naše škola zúčastnila atletických závodů pro starší kategorii
(8. – 9.třída), pořádaných na ZŠ Laštůvkova.
Soutěžilo se v disciplínách sprint na 60 m, hod míčkem, vrh koulí, skok vysoký, skok daleký, vytrvalost (D 800 m, CH 1000 m). Naši školu reprezentovalo celkem 5 dívek a 5 chlapců. Podzimní počasí nám přálo, a proto nám nic nebránilo v podání skvělých výkonů. Navzdory velmi silné konkurenci 14 brněnských škol nakonec v týmové soutěži chlapci vybojovali krásné 13. místo a dívky si svými famózními výkony zasloužily zlaté medaile a postup do krajského kola.
Individuálně byly oceněny Anna Palíková (10. místo), Marie Anderlová (9. místo) a Sofie Hiadlovská (2. místo). Všem žákům moc děkujeme za účast, za reprezentaci naší školy a za skvělé výkony, které na závodech předvedli, a vítězkám blahopřejeme k jejich umístění a postupu.
Mgr. Aleš Svoboda